100 lej értékben étkezési utalványokat kapnak a beoltottak és 48 órára emelkedik a gyorstesztek érvényességi ideje

• Hírek

Elfogadták azt a rendeletet, amely ezentúl étkezési utalványokat irányoz elő a koronavírus elleni oltást megkapó emberek számára. A rendelet értelmében a beoltottak nyereménysorsolását is megszervezik – ezt Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter jelentette be a hétfői kormányülést követően.
A rendelet a 2020/55-ös törvényt módosítja. Az új jogszabály értelmében azok a személyek, akik valamely COVID-19 elleni vakcina teljes adagját megkapják, 100 lej értékű étkezési utalványra jogosultak.
Mindazok között, akiket az oltáskampány kezdete óta immunizáltak a COVID-19-cel szemben, nyereménysorsolást szerveznek. A nyeremények pénzösszegeket jelentenek.
Ugyanazzal a jogszabállyal 48 órára hosszabbították meg az antigén tesztek vizsgálati eredményének érvényességét. A PCR-tesztek esetében az érvényességi idő továbbra is 72 óra marad.
Románia területén is lehetséges már az Európai Unióban kiállított digitális COVID-19 igazolványok használata, amelyek a beoltottságot, a negatív tesztet vagy a kigyógyultságot tanúsítják.
Szintén a hétfőn elfogadott rendelet teszi lehetővé, hogy a 2020-ban a hátrányos helyzetű kategóriák számára beszerzett, de fel nem használt védőmaszkokat a helyi hatóságok vagy közegészségügyi igazgatóságok szétoszthassák az iskolák között.

Forrás: agerpres.ro