4. számú katonai rendelet: tisztázták a 65 évnél idősebbek kijárását, befagyasztják a közműdíjakat

• Hírek

Újabb pontosításokat és intézkedéseket tettek közzé a kijárási tilalommal kapcsolatban. Ezt kell tudni a 4. katonai rendeletről, amely várhatóan hétfőtől(a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után) lép érvénybe:

 • A 65 éven felüliek szükség esetén napközben bármikor elmehetnek orvoshoz, ha gyógykezelésre vagy orvosi ellátásra szorulnak. Ilyenkor ki kell tölteni egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot.
 • A 65 éven felüliek 20-21 óra között is kimehetnek, hogy ellássák a háziállatokat. Ezért nem szükséges egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kitölteni. Ezek az intézkedések a Hivatalos Közlönyben való megjelenésük után lépnek érvénybe.
 • 11-13 óra között az üzleteknek elsőbbséget kell biztosítaniuk a 65 éven felülieknek. Ez az intézkedés 2020. március 30-án lép életbe .
 • Azok, akik megszegik a házi elkülönítés szabályait, egyenesen hatósági karanténba kerülnek, és kötelesek kifizetni ennek költségeit. Akik megszegik a karantént, újabb 14 napot kell bent ülniük karanténban, és a költségeket ők fizetik.
 • Az önkormányzatoknak március 31-től fertőtlenítőszert kell elhelyezniük minden tömbház bejáratánál, és rendszeresen kell fertőtleníteniük minden lépcsőházat, liftet.
 • A szükségállapot idején a villamos energia, gáz, víz és üzemanyag árát befagyasztják. Ezek az intézkedések a Hivatalos Közlönyben való megjelenésük után lépnek érvénybe.
 • A három főnél nagyobb csoportosulások tilalma csak a gyalogosokra vonatkozik.
 • Az országba való belépéskor a 2.4 tonnánál nagyobb járművet vezető fuvarozónak nyilatkozatban kell kötelezően választania, hogy a következő fuvarozási útjáig, de nem több mint 14 napig milyen típusú karanténban/házi elkülönítésbe vonul az alábbiak közül:
  1. A munkáltató biztosítja a karantén/házi elkülönítés helyszínét.
  2. Házi elkülönítés a családdal együtt vagy külön, egy másik helyiségben.
  3. Az önkormányzat által biztosított helyiségbe vonul, és vállalja ennek a költségeit.

A fuvarozónak a kiválasztott lehetőségről egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kell aláírnia. Ezek a rendelkezések a pilótákra, valamint a hajózási és légi személyzetre is vonatkoznak, és 2020. március 31-től lépnek életbe.