85-re emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Romániában

• Hírek

Meghalt egy 84 éves fővárosi asszony, aki március 26-án jelentkezett vírusfertőzés-gyanús tünetekkel a bukaresti egyetemi kórházban. A nőtől még aznap mintát vettek, amely másnap igazolta a fertőzést. A páciens, akinek pitvarfibrillációja, állandó pacemakerje és krónikus szívelégtelensége volt, március 27-én hunyt el a kórházban. Az eset után a sajtóban megjelent híreket követően kezdett érdeklődni az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (INSP). Kiderült, hogy a kórház ugyan még március 27-én bejelentette a halálesetet a bukaresti közegészségügyi igazgatóságnak, az viszont – a székhelyváltás okozta műszaki problémák miatt – elmulasztotta továbbadni az információt az INSP-nek.

Elhunyt egy 61 éves, Szatmár megyei asszony, akit március 26-án utaltak be a Nagyváradi Tüdőkórházba, másnap derült ki a fertőzöttség. Az elhunyt 15 éve veseelégtelenséggel küzdött, és daganatos beteg is volt. Emellett érintkezett a Nagy-Britanniából hazatérő, tünetmentes fiával.

Egy 70 éves, Szeben megyei, egy 70 éves, Maros megyei férfiről, egy 54 éves bukaresti nőről, egy 85 éves, Temes megyei férfiről, valamint egy 63 éves bukaresti nőről van szó.

A Szeben megyei férfit március 26-án utalták be a nagyszebeni sürgősségi kórházba. Hétfőn halt meg, kedden erősítették meg, hogy az új koronavírussal volt fertőzött. Krónikus veseelégtelensége volt, dialízisre járt, és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedett.

Felesége kontaktszemélye volt (COVID-19 – 51. áldozat). Három héttel ezelőtt együtt jártak Törökországban kezelésre.

Meghalt az a Maros megyei férfi is, akit kedden szállítottak mentővel, előbb a marosvásárhelyi sürgősségi, majd – miután állapota rohamosan romlott -, a fertőző kórházba. A férfi kedden meghalt. Kedden lett kész a laboreredménye is, amely koronavírus-fertőzést mutatott ki.

Abban a negyedben, amelyben lakott, egy másik fertőzést is igazoltak, ezért epidemiológiai vizsgálatot rendeltek el.

Az 54 éves nőről március 30-án derült ki, hogy fertőzött. Végső stádiumban lévő petefészekrákja volt.

A 85 éves férfi cukorbeteg volt, magas vérnyomással küzdött, Alzheimer kóros volt, valamint veseelégtelenségben szenvedett. A temesvári Járványkórház intenzív osztályán halt meg.

A legutóbbi áldozat a Matei Balș  Járványtani Intézet  intenzív osztályán hunyt el, intubálták, lélegeztetőgépre kapcsolták. Ő is krónikus veseelégtelenséggel és magas vérnyomással küzdött.

Forrás: stirioficiale.ro, agerpres.ro, maszol.ro