9 home office-tipp a karantén idejére –Dolgozz hatékonyan otthonról

• Mit tegyünk

A koronavírus-járvány miatt sok cég, iroda átalakult és home office-ba költözött. Ennek egyik – elsőre pozitívnak tűnő – következménye, hogy a távmunka elvégezhető az otthoni kényelmes fotelből is, miközben a kedvenc sorozatunk megy a háttérben. De gyorsan kiderülhet, nem is olyan egyszerű otthonról dolgozni, ha nincs benne rutinunk. Mit tegyünk, ha egyre több időt töltünk munkával? Hol legyen az iroda? Hogyan dolgozzunk hatékonyan otthonról?  Összegyűjtöttünk jó tanácsokat, tévhiteket és pár bevált tippet.

1. Csak egészség legyen és internet!

Áram, stabil internet, jól működő laptop vagy számítógép, telefon és térerő – nélkülük nem fog menni. Készülj fel a távmunkára, beszélj a munkatársaiddal, ügyfelekkel, hangoljátok össze a munkát, jelöljétek ki a kommunikációs felületeket. Írj egy listát azokról az eszközökről, amelyekre szükséged van az otthoni munkához.

2. Kelj fel időben és öltözz fel!

Tartsd magad a napi rutinhoz. Kelj fel időben, mint ahogy eddig is tetted és öltözz fel. Nyilván, nem kell a négy fal közé a legdrágább öltönyöd, vagy business casual, de sokat segíthet a hangulatodon és a teljesítményeden, ha szalonképesnek érzed magad. Otthoni munkára a legjobb a farmer, póló kombináció, amiben jól érzed magad és akkor is megteszi, ha be kell lépj egy videó-megbeszélésre.

3. Jelöld ki az irodád a lakásban, ne dolgozz a hálószobádból!

Találd meg azt a helyet a lakásban, ahol a legproduktívabban tudsz dolgozni. Az otthoni munkaterületed lehet egy külön szoba, vagy egy kis íróasztal a nappaliban, vagy akár a konyhaasztal egyik sarka. Olyan hely kell legyen, ahová nem pihenni jársz, hanem munka üzemmódba tudsz kapcsolni. Keresd meg a megfelelő helyet a lakásban, ahol zavartalanul tudsz dolgozni. Ezt a helyet csak erre a célra használd. Ne dolgozz a hálószobából vagy ágyból!

4. Tervezd meg a munkaprogramod, rendszerezd a feladataid, teendőid!

Talán ez a legnehezebb feladat, ha „kezdő otthonról dolgozó” vagy. Az egyik tévhit, hogy mivel mindenki otthon van, alapértelmezetten mindenki elérhető a nap 24 órájában: a főnök, az ügyfél és a munkatársak is. Nem, általában mindenkinek van munkaprogramja, csinálj te is. Keretezd a munkaidődet, akár előző este, vagy aznap reggel csinálj to do list-et, rendszerezd és prioritizáld a feladatokat, időzíts be szüneteket. Kezdd- és fejezd be a munkád ugyanabban az időben, mint mikor bejártál dolgozni. Csak akkor hatékony a munkád, ha tartod a menetrendet és betartod a fontossági sorrendet!

5. A home office-ban végzett munkád minősége ugyanolyan kell legyen, mint az irodában!

A főnököd és a kollégák nincsenek melletted, de veled vannak virtuálisan. Ezért a home office-ban is rendesen oda kell tenned magad. Vedd komolyan a munkát és vegyél részt a folyamatokban. Itt is betoppanhat a főnököd, csak ezúttal e-mailben és telefonon fog jelentkezni. Minél jobban teljesítesz, annál ritkábban fog ez megtörténni (ez csak a legideálisabb esetben igaz, ha ezt tapasztalod, szerencsés vagy). Szóval, hozd ki magadból a legjobbat otthon is.

6. Megy a meló CSAK: indiánosat játszik a gyerek, nyivog a kutya gumicsirkéje, és fúr a szomszéd.

Ó, igen. A „gondtalan” home office sötét oldala. A közös lakótér zajos lehet, ezért fontos, hogy a család minden tagja tudja, hogy mikor dolgozol, mikor nem vagy elérhető számukra (gyerekek, szülők, házastársak, lakótársak és a kutya is). Ha az irodád nincs elkülönítve a közös helyiségektől, erősen ajánlunk egy jó zajszűrős fejhallgatót.

7. Pihenj!

Az ebédszünet és a pihenő a home office-ban is jár, ezekre szükség van ahhoz, hogy jól tudd végezni a munkád. Ne ebédelj az irodádban. Állj fel, sétálj otthon egy kört, és mehet minden tovább.

8. Tartsd a kapcsolatot a kollégákkal!

Ha nincs meg a rutin, nehezebben szokik össze a csapat online felületen, nehezebben megy a kommunikáció, mivel a dolgozók nem találkoznak egymással. Maradj napi kapcsolatban a kollégáiddal, tájékoztasd őket, hogy éppen mit dolgozol, hol tart a projekted. Beszéljetek a napi munkáról, osszátok le a feladatköröket és egyeztessetek a szabadidőről is. Ez segít megtartani és építeni a csapatszellemet. 

9. Akkor van vége, amikor vége van. Tudj kikapcsolni!

A home office-ból nem megyünk haza, nem zökkenünk ki, mert minden ugyanabban a térben történik. Ezért meg kell szabni a szigorú határokat az otthon és az otthoni iroda között. Mivel mindig kéznél van a laptopod, még este is gyorsan meg lehet nézni a beérkező leveleket, vagy be lehet dobni egy jó ötletet a munkacsoportba. Szokj le erről. Határozd meg a munkaidődet, amikor ez letelt kapcsolj ki, másnap reggel folytathatod a munkád.