A kolozsváriak figyelnek egymásra: egyre többen használják a www.szomszedok.ro oldalt!

• Hírek

Egy héttel a platform indulása után a szervezők jelentik: 94 segítségkérő és 122 segítő regisztrált az oldalra. Mivel a járványhelyzet fokozódik, a továbbiakban is nagy szükség lesz arra, hogy a kolozsvári magyarok segítsék közösségük nehéz helyzetben lévő tagjait. A szervezők ezért úgy döntöttek, megosztják tapasztalataikat a nagyközönséggel, hátha ennél is többen kedvet kapnak a szomszédolásra.

„Egy hete indult élesben a szomszedok.ro projekt. Rengeteg visszajelzés, tapasztalat és tanács érkezett, amit a kezdeményező csapat beépített a platformba, és a rendszer működésébe. A sok visszajelzés és a számok azt mutatják, hogy tényleg működik a közösségi összefogás. Vészhelyzetben a szomszédok, a kolozsváriak számíthatnak egymásra. Biztos vagyok benne, hogy miután túl leszünk ezen az időszakon, sokkal otthonosabb lesz ez a város azoknak, akik most részt vesznek az összefogásban. Főleg, ha ránk mosolyog az új szomszédnéni, akinek segítettünk…” – számolt be Talpas Botond, a kezdeményezés ötletgazdája. „Sok kolozsvári fiatal csatlakozott, de nagyon sok olyan is, aki a családja miatt sokszor jár vásárolni és tud segíteni még egy-két embernek. Így jutottunk el oda, hogy több a segítő, mint a segítségre szoruló, és ameddig ez az arány, addig a közösségünk működőképes. A cél viszont az, hogy minden olyan idős embert megtaláljunk, akinek a családja nem tud segíteni, így a nekik kijelölt délelőtti idősávban se kelljen elhagyniuk a lakást.” – mondta Csoma Botond, parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A segítők közül többen számoltak be érdekes tapasztalatokról, amelyek akár jótanácsként szolgálhatnak azoknak, akik a későbbiekben regisztrálnak. „Megjelent egy kedves személy a rendszerben, felhívtam, azt mondta, jelentkezik, amikor szüksége lesz valamire. Kiderült, hogy ismerem a feleségét, az unokaöccsét… Kicsi a világ.” – számolt be egy segítő. Mások arról tanúskodtak, hogy magyar szomszédokra találtak. „Néhány éve lakom a tömbházban, de nem tudtam, hogy a mellettem levő lépcsőházban két idős magyar is él. Most pedig megjelentek a rendszerben, felvettem velük a kapcsolatot és élelmiszert vettem nekik.” A segítőkön kívül vannak az online térben aktív idősek is, akik visszajeleztek a kezdeményezésre. „Én is részese vagyok ennek a nagyszerű kezdeményezésnek. Nagyon rendes, jólnevelt fiatalok segítenek rajtunk. Javaslom mindenkinek, hogy vegye igénybe a segítséget, nem bánják meg.” – számolt be egy idős hölgy.

A rendszert kezelők is pozitív tapasztalatokról számoltak be: „Az idősek nagyon jó néven veszik, hogy segítünk. Sokan hívtak maguktól is, de küldtünk egy körüzenetet is több ezer kolozsvári telefonszámra. Aki felhívott vagy reagált, egytől egyig értékelte a kezdeményezést. Akinek pedig nem volt szüksége segítségre, felhívta 2-3 régi ismerősét, akiről úgy gondolta, hogy segítségre szorulhat.” – számolt be Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke, az ügyfélkaput működtetők vezetője. „Továbbra is próbáljuk feltérképezni a segítségre szorulókat. Nagy előrelépés volt az is, hogy csatlakozott néhány olyan szervezet a kezdeményezésünkhöz, akik rendszeres kapcsolatban állnak kolozsvári magyar 65 év felettiekkel. Ilyen például az EKE Kolozsvár (Erdélyi Kárpát Egyesület), a Gondviselés Segélyszervezet vagy a Royal Rangers Alapítvány” – részletezte Antal.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének munkatársai is hasonló tapasztalatokról számoltak be:

„Azt vettem észre, hogy vannak, akiknek nem holnaptól kell a segítség, hanem ezt egy olyan biztosítéknak veszik, hogy ha majd a lányom nem tud eljönni, a szomszéd nem tud vásárolni és az unokám is ne adj’ isten lebetegszik akkor legyen még ahova fordulni. Volt olyan, hogy három szomszéd néni is felhívott, egyik a másik után, hogy őket is mindenképp regisztráljam. Azt érzem, hogy nagyon hálásak az idősek és nem csak ők. Amolyan összefogás ízét is kiérezni a dologból, szomszédok is jelzik, hogy a környezetükben akad rászoruló személy, nem csak a hozzátartozók. Egyébként a szívem szakad meg, mert ezek az idősek nagyon magányosak, nagyon szomjazzák azt hogy valaki törődjön velük. Ezért szerintem ez egy nagyon szuper és nagyon hálás dolog” – osztották meg tapasztalataikat az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének munkatársai.

A platform készítői és a működtetők arra kérnek mindenkit, hogy ha ismernek olyan személyt, aki segítségre szorul, regisztrálják az oldalon vagy hívják 10 és 17 óra között az RMDSZ Kolozs megyei szervezetét a 0740013732-es számon. A segítségre szorulónak szóljanak, hogy magyar fiatalok fogják keresni. Ha pedig ismernek olyat, aki segítségre szorulna, de inkább kijár egyedül, győzzék meg, hogy maradjon otthon, mert van ki segítsen.

Hogyan működik a szomszedok.ro?

Kik a kezdeményezők?

A szomszedok.ro oldalt Talpas Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Küldöttek Tanácsának elnöke kezdeményezte. A fejlesztést a Limitless Diversity Development vállalta, az adminisztrációt, az idősek felkutatását és a humán erőforrást a Kolozs megyei RMDSZ biztosítja, a kommunikációért pedig a Diversity Advertising felel. Az ifjúsági szervezetek bevonását a Magyar Ifjúsági Központ – YZ Intézet vállalta. Kiemelt partnereink: Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR), Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT), Pro Iuventute egyesület, Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), Igen, tessék! egyesület, Paprika Rádió és Kolozsvári Rádió.