A kórházak javára módosította költségvetését Kolozs megye

• Hírek

A kórházak javára módosította költségvetését Kolozs megye

Kolozs Megye Tanácsa mai rendes ülése keretében jelentős összegeket csoportosított át az egészségügyi intézmények részére a koronavírus-járvány leküzdése érdekében. Az összegeket a kórházi személyzet elszállásolására és étkeztetésére, a Polaris kórház bérlésére és működési költségeire fordítják.

A költségvetés-módosítás az egészségügyi rendszer támogatására a kulturális, ifjúsági, sport és egyházi pályázatokra szánt keret átcsoportosítása révén történik. Ennek értelmében a megyei önkormányzat a járványügyi helyzet miatt idén semmilyen rendezvény, program, templomfeljavítás támogatását nem tervezi, a civil és egyházi szervezetek pályázatait törli.

Továbbá 2 millió lej átcsoportosításáról döntöttek a megyei úthálozat korszerűsítésére és karbantartására, valamint 1,9 millió lejnek a tartalékalapba való helyezéséről. Magánadományokból a járványkórház költségvetése 3,2 millió lejjel, a rehabilitációs kórházé 1.9 millió lejjel, a tüdőkórházé 562 ezer lejjel egészül ki.

„Az egészségügyi intézményeknek a koronavírus-járvány megfékezésére nagyobb szüksége van önkormányzati forrásokra, mint valaha, ezért meg kell adnunk minden lehető támogatást. A rendkívüli helyzetre való tekintettel kénytelenek vagyunk a kulturális-, ifjúsági-sport- és egyházi projektek támogatására szánt összegeket törölni és járványügyi intézkedésekre, beruházásokra fordítani, valamint a tartalékalapba átcsoportosítani.” — nyilakozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.