A magánszemélyek és szabadfoglalkozásúak kérhetik a bérleti díj kifizetésének halasztását

• Hírek

Kihirdette Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, miszerint a szükségállapot miatt nehézségekbe ütköző bérlők – magánszemélyek és szabadfoglalkozásúak – kérhetik a bérleti díjak halasztását. Fontos, hogy a halasztás nem jelenti a kifizetés teljes elmaradását.

A magánszemélyek akkor kérhetik ezt, ha a szükségállapot közvetve vagy közvetlenül gazdasági nehézségeket okozott számukra. A szabadfoglalkozásúak pedig akkor jogosultak erre az engedményre, ha a szükségállapot idején megszakították a tevékenységüket vagy 15 százalékkal csökkent a márciusi jövedelmük az előző év átlagához képest. A halasztás miatt a bérlőnek nem kell kamatot vagy késedelmi bírságot fizetnie.

A kérést a bérlőnek kell letennie a területi pénzügyi hivatalhoz. Ezzel együtt a bérleti szerződést, a halasztásról szóló közös megegyezést is be kell nyújtani. A bérlőnek ugyanakkor dokumentummal kell alátámasztania, hogy a szükségállapotban a pénzügyi nehézségek miatt nem tudta kifizetni a bérleti díjat. A törvény nem pontosítja, milyen dokumentum kell legyen, ez feltehetően az alkalmazási normákból derül majd ki, amit 15 napon belül kell kidolgozniuk a szaktárcáknak.

Ha a kérés megalapozott, a bérbeadóknak a helyi pénzügyi hivatal fizeti ki a bérlemény után járó havi díjat. A bérbeadó csak akkor jogosult a kifizetésre, ha a szerződésbe foglalt bérleti díj nem magasabb a 2020 februárjában fizetett összegnek. A szabadfoglalkozásúak esetében egy ingatlan havi díja nem haladhatja meg a 10 ezer lejt, a magánszemélyek esetében pedig a 2000 lejt. A bérlőknek kötelességük 2020. december 31-ig egyenlő részletben törleszteni a pénzügyi hivataloknak a bérbeadóknak már előzőleg kifizetett bérleti díjat.

Amennyiben nem teljesítik ezt a kötelességet, a pénzügyi hivatal végrehajtási eljárást indít a bérlő ellen. Az engedményt a szükségállapot idejére és az azt követő egy hónap után lehet kérelmezni. A bérbeadóknak is nyújt kedvezményeket a törvény.

A jogszabály szerint ha a februári hónaphoz képest 30 százalékkal csökkentették a bérleti díjat, mentesülnek a jövedelemadó kifizetése alól arra az időszakra, amelyikre a csökkentett összeget kapja a bérlőtől. Ez az időszak nem lépheti túl az év végét. Azok a bérbeadók, akik profitadót fizetnek, mentesülnek az adó 80 százalékának kifizetése alól, amennyiben legalább 20 százalékkal csökkentették a bérlemény után járó díjat.

Forrás: hotnews.ro, lexology.com