A román belügyminisztériumhoz és a magyarországi külügyminisztériumhoz fordult Pataki Csaba a Pete-Csengersima határátkelőhely ingázók előtti megnyitása érdekében

• Hírek

A járvány miatti megszorítások lehetetlen helyzetbe hozták azokat, akik Romániában élnek és Magyarországon dolgoznak, vagy fordítva. Az ő érdekükben fordult írásban Marcel Vela belügyminiszterhez, és kereste meg ugyancsak levélben Kiss-Parciu Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának helyettes államtitkárát Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke.

Komoly veszélybe került a határok lezárásával annak a több mint ezer családnak a megélhetése, ahol egy, de sok esetben mindkét családfenntartó a határ másik oldalán dolgozik.

Magyarország külügyminisztériuma nem gördít akadályt a kérés elé, a romániai belügyminisztérium és az Országos Határrendészeti Főfelügyelőség (IGPF) pedig rámutatott: hajlandók a szóban forgó, Szatmár megye legnagyobb határátlépésre alkalmas pontját rátenni a „A határ két oldalán dolgozók határon átnyúló program” határátkelőhelyeket tartalmazó listára, ami jelenleg az egyedüli akadályt jelenti.