A romániai készenléti állapottal kapcsolatos lakossági kérdésekre válaszolt a Stratégiai Kommunikációs Csoport

• Mit tegyünk
 1. Hogy lehet meghatározni a metropolisz-övezetet, amin belül egyéni felelősségvállalási nyilatkozat nélkül lehet utazni?
  Metropolisz-övezetnek számít egy központi város 30 km-es vonzáskörzete (a 2001/351-es törvény 11. cikkelye szerint).

 2. A 65 éven felüli idősek számára megmaradtak a korábbi kijárási korlátozások?
  Nem. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság feloldotta a szükségállapotban az idősek számára érvényben lévő időkorlátokat, tehát az idősek a nap bármely órájában elhagyhatják az otthonukat. Ugyanakkor továbbra is érvényes az az ajánlás, miszerint csak a legszükségesebb esetben menjenek el otthonról, és kerüljék a forgalmas helyeket.

 3. A települések közötti utazáshoz szükséges egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni?
  Igen. Amennyiben tartalmazza a hivatalos formanyomtatványban kért adatokat. Ugyanazt a nyilatkozatot különböző napokon is fel lehet használni, amennyiben az utazás célpontja nem változik. Ebben az esetben a régi dátumot egy vonallal át kell húzni, és a megfelelő dátumot kell odaírni.

 4. Megbüntethetik azt, aki nem használ védőmaszkot?
  Igen. Az orrot és szájat eltakaró védőmaszk használata május 15-től kötelező a zárt nyilvános helyeken, mint például a tömegközlekedésben, üzletekben, munkahelyen. A 2020/55-ös törvény értelmében 500-2500 lej közötti bírságra számíthatnak azok, akik az előírt helyeken nem hordanak maszkot.

 5. Mit kell bejelölni a nyilatkozatban akkor, ha vidékről a városba utazik valaki, hogy elvégezze a szükséges bevásárlást, amire a faluban nincs lehetősége?
  Ha a metropolisz-övezetben marad, nem szükséges nyilatkozat. Amennyiben elhagyja ezt az övezetet, a nyilatkozatban a 11. pontot („egyéb nyomós indokok”) kell megjelölnie.

 6. Büntethető lesz, ha valaki megszegi a készenléti állapotban érvényes hatósági szabályokat?
  Igen. A 2020/55-es törvény 64-70. terjedő cikkelyei előírják, hogy a kihágásokért milyen pénzbírságot lehet kiszabni. De a hatóságok célja nem a bírságolás, hanem a koronavírus terjedésének megfékezése.

 7. Kinyitnak az olvasótermek a könyvtárakban?
  Ezt a lehetőséget fontolgatják a hatóságok, amit a következő időszakban ismertetnek majd. A könyvtárak működése megengedett a készenléti állapotban a szükséges óvintézkedések betartásával.

 8. Kinyitnak a magánklinikák?
  A magánklinikáknak már szükségállapotban is, és most, a készenléti állapotban is ugyanolyan státuszuk van, mint az állami klinikáknak és kórházaknak.

 9. Ha valakinek sürgősen el kell mennie egy másik településre lévő bankba, mit jelöljön meg a nyilatkozatban?
  Ha a banki tranzakció nem végezhető el online, a nyilatkozatban a 11. pontot („egyéb nyomós indokok”) kell megjelölni.

 10. Este 10 óra után érvényben marad valamilyen korlátozás?
  Az Országos Vészhelyzeti Bizottság által előírt korlátozások a nap bármely szakaszára érvényesek, nincsenek külön az éjjeli órákra érvényes korlátozások.

 11. Ha valaki külföldről érkezik, a vele együtt élő személyeknek is hatósági karanténba/házi elkülönítésbe kell vonulnia 14 napra?
  Igen. Ha valaki külföldről jön az országba, 14 napig elkülönítésbe kell mennie a vele egy háztartásban élőkkel együtt, de választhatja a hatósági karantént is abban az esetben, ha egyedül utazott, és nem szeretné itthon kitenni a családját a fertőzésnek.

 12. Hányan vehetnek részt a nyilatkozat 9. pontjában feltüntetett családi eseményeken?
  Amennyiben a családi esemény a templomban megtartott esküvő, keresztelő vagy temetés, ezen legtöbb 8 személy vehet részt. Ha a szertartást a templomkertben végzik, a résztvevők számát nem korlátozzák, de be kell tartani az óvintézkedéseket. Beltéri családi zártkörű eseményeken (évfordulók, partik, megemlékezések) is csak maximum 8-an vehetnek részt, és be kell tartani az előírt higiéniai rendelkezéseket és amennyire lehetséges, tartsunk távolságot.

 13. A parlament által elfogadott törvény szerint kinyithatnak a vendéglátó teraszok. Számíthatunk erre a készenléti állapotban?
  Nem. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság 24. számú határozata szerint a teraszok zárva maradnak a készenléti állapot ideje alatt. A 2020/55-ös törvény 8. cikkelyének 2. bekezdése – amely május 15-én jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében – csupán lehetőséget ad a teraszok megnyitására, de nem írja elő kötelezően.