A szükségállapot után a kórházak nem koronavírusos betegeket is fogadhatnak

• Hírek

Május 15. után a kórházak ismét egyre több olyan beteget fogadnak majd, akik „nem jelentenek sürgősségi esetet” – mondta pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelmi igazgatóság (DSU) vezetője.

Arafat szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot lejártával a kórházak több beteg fogadására lesznek képesek, de megtörténhet, hogy kevesebb pácienst tudnak ellátni, mint a járvány előtt, hiszen a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások a kórházon belül is érvényesek lesznek. Egy négyágyas szobában tehát valószínűleg csak két pácienst szabad majd elhelyezni.

A kórházak biztonságos működése érdekében minden egészségügyi intézmény esetében járványtani szakember fogja kidolgozni a betegellátás menetét. Azt is elmondta, a COVID-19 járvány előtt az ország sürgősségi osztályai naponta 12-15 ezer pácienst fogadtak, ez jelenleg 5-6 ezerre esett vissza, de a szám ismét növekedhet.

A kórházakból egyébként a szükségállapot kihirdetése lőtt hazaküldték a nem sürgős beavatkozásra váró pácienseket, és azokat, akiknek a kezelési otthoni körülmények között is lehetséges volt. A kórházakat szinte csak a koronavírusos betegségek ellátására tartották fenn. Arafat szerint egy idő után nehéz lesz COVID-os és nem COVID-os kategóriákba sorolni a kórházakat, és minden egészségügyi intézménynek alkalmazkodnia kell majd az új helyzethez. Forrás: maszol.ro