A tanév lezárásának részleteit ismertette az oktatási miniszter

• Hírek

Június 22-én az írásbeli vizsgákkal kezdődik az idei érettségi, a képességvizsga pedig június 15-én startol – jelentette be hétfő délután Monica Anisie tanügyminiszter. Közölte azt is, a diákok tanulmányi helyzetének lezárásához legalább két osztályzatra lesz szükség, félévi dolgozatokat pedig nem fognak ebben a félévben íratni.
Mint ismert, Klaus Iohannis államfő hétfő kora délután jelentett be, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen elrendelt szükségállapot május 15-i megszűnése után sem nyitják meg az iskolákat és az egyetemeket. A diákok online tanulnak tovább, a tanévet befejezik, és a jelenlegi jegyek alapján lezárják.

A szaktárca vezetője elmondta, mielőtt az idei tanév további sorsáról döntöttek, megvizsgálták, hogy más országokban – többek között Olaszországban, Portugáliában, Lettországban, Máltán és Magyarországon – milyen intézkedéseket foganatosítottak a járványhelyzet miatt az oktatás folytatásának terén. Hangsúlyozta, a 2019-2020-as tanév végéig, azaz június 12-ig online zajlik az oktatás, és azokról a gyermekekről, akik lehetőségeik miatt kiszorulnak a digitális oktatásból, az iskolák és a tanfelügyelőségek gondoskodnak. Rámutatott: az idén le nem adott tananyagot a következő tanévben pótolják be, a második félévi dolgozatírások pedig elmaradnak. A diákok év végi átlagát legkevesebb két osztályzatból számítják ki, a különleges helyzetekről – például: ha egy diáknak ennél kevesebb jegye van – a minisztérium külön rendelkezik.

A végzős évfolyamok a június 2–12. közötti periódusban visszatérhetnek az iskolákba gyakorolni a vizsgákra, az osztálytermekben viszont nem lehetnek tíznél többen. Azok a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára viszont, akik valamilyen egészségügyi problémával küszködnek, vagy pedig a koronavírus-fertőzés veszélyének kitett családtagjaik vannak, opcionális a részvétel ezeken a felkészítőkön.

Forrás: maszol.ro