A végzős diákok hibrid rendszerben térhetnek vissza az iskolába a vörös besorolású településeken

• Járványhírek

Módosította az oktatási és az egészségügyi minisztérium azt a rendeletet, amely az iskolába járás feltételeit szabja meg. Péntek este az Országos Vészhelyzeti Bizottság arról döntött, hogy a végzős osztályok tanulói, azaz a nyolcadikosok, tizenkettedikesek, tizenharmadikosok és a végzős szakiskolások a koronavírusos megbetegedések magas száma miatt vörös zónának minősülő településeken is mehessenek iskolába. Ez alól kivételt képeznek a 6 ezrelékes incidenciát meghaladó települések.

Az egyik újdonság az, hogy a vörös besorolású településeken a végzős diákoknak csak a fele járhat iskolába, tehát az osztálylétszámok 50 százaléka, ezzel bevezetik a hibrid forgatókönyvet.

Egy másik újdonság pedig az, hogy azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány nem haladja meg a hat ezreléket, meg lehet tartani az összes osztály számára azokat az órákat, amelyekkel a kimaradt tananyagot pótolják be.

A két szaktárca által kiadott közös dokumentum szerint a vörös besorolású településeken (3-6 ezrelék közötti) továbbra is nyitva maradnak a tanintézmények az óvodások és az elemi osztályosok számára. A rendelet ugyanakkor azt is kimondja, hogy az óvodásoknak, kortól függetlenül, nem kell maszkot hordani, és a szabadtéren megtartott testnevelési órákon sem kötelező a maszk.

Amennyiben egy települést vesztegzár alá vonnak, az oktatás azonnal az online térbe költözik majd.

Forrás: digi24.ro