Alapélelmiszereket és higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat igényelhetnek az idősek Sepsiszentgyörgyön

• Hírek

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kezdeményezésére a városban működő civil szervezetek és vállalkozók, alapélelmiszereket és higiéniai termékeket tartalmazó csomagok kiszállítását biztosítják a város területén azoknak az idős személyeknek, akik nem tudják elhagyni az otthonukat. Az Önkormányzat a receptre felírt gyógyszerek kiváltását és hazaszállítását is vállalja. Az intézkedések a koronavírus terjedésének megelőzése miatt és az idős, valamint a mozgásban korlátozott személyek védelme érdekében születtek. Mindkét szolgáltatás hétfőtől, március 23-tól vehető igénybe.

A március 19-én videókonferencián tartott sajtótájékoztató keretében, Antal Árpád-András polgármester és Papp Adolf, a Kovászna Megyei Vöröskereszt igazgatója a csomagok igénylésére vonatkozó részleteket ismertette. „A civil szervezetek összefogtak és a Vöröskereszt felvállalta a program koordinálását. A Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat és a Gondviselés Segélyszervezet Háromszéki Fiókszervezetének munkatársaival és önkénteseivel közösen abban szeretnénk segíteni mindazoknak az idős személyeknek, akik valamilyen okból nem tudnak kimenni vagy otthon kell tartózkodniuk, hogy hazajuttatjuk nekik a napi szükséges élelmiszerekből, higiéniai termékekből és tisztítószerekből álló csomagokat. Ezeket hétfő reggel 9 órától lehet igényelni majd egy online felületen, telefonon pedig hétköznapokon 9 és 15 óra között.” – sorolta a részleteket Papp Adolf.

A kérések feldogozását követően, továbbítják az igényeket a vállalkozóknak, akik összeállítják a csomagokat. Ezeket a civil szervezetek önkéntesei veszik el, majd az igénylést követően 24 órán belül kiszállítják az idősek lakásához. Azokat a csomagokat, amelyeket telefonon a pénteki nap során, vagy az online felületen hétvégén 16 óráig megrendelnek, hétfőn fogják kiszállítani. A házhoz szállítás ingyenesen történik.

A csomagokat 50, előre meghatározott termékből lehet összeállítani, a listán szerepelnek olyan alapélelmiszerek, mint a kukoricaliszt, rizs, cukor, olaj, tésztafélék, zöldségek és tejtermékek, továbbá a személyes higiéniához használt termékek: papírtörlő, vécépapaír, tisztító- és fertőtlenítőszerek. A szervezetek a vállalkozókkal közösen minden kategóriából egy terméket azonosítottak be, úgy, hogy az minőségében és árában is megfelelő legyen.

A civil szervezetek 30 önkéntessel fognak dolgozni, akik 3 fős csoportokban, egymással nem érintkezve viszik majd házhoz a csomagokat.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a receptre felírt gyógyszerek kiváltására és hazaszállítására is talált megoldást azok részére, akik 70 év felettiek, fogyatékkal élnek vagy házi elkülönítésben vannak. Mindazok, akik élni szeretnének a lehetőséggel, ezt telefonon jelezhetik hétfőtől, naponta 12 és 18 óra között a Szociális Támogatási Igazgatóság munkatársai felé. A gyógyszereket az iskolai rendelőkben dolgozó fogorvosok váltják ki és viszik házhoz.

„Szeretném megköszönni mindazoknak, akik éjjel-nappal dolgoznak a biztonságunkért: orvosoknak, ápolóknak, a bolti eladóknak, illetve a takarítóknak, a város fertőtlenítésén dolgozóknak. Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy aki teheti, az maradjon otthon, hiszen a fizikai távolságtartás a legfontosabb a vírus terjedésének a megakadályozásában.” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád-András polgármester.

FRISSÍTÉS

A március 19-i 14 órás adatok szerint Sepsiszentgyörgyön 2 bizonyított koronavírusos eset van, ugyanakkor 16 személy intézményes karanténban, 101 személy pedig otthoni megfigyelés alatt van. A karanténban lévő személyek esetében 2-3 alkalommal szükséges a koronavírus kimutatását szolgáló tesztet elvégezni, az első tesztek eredményei nem mutattak fertőzést. 

A fentiekben ismertetett szolgáltatások igénybevételéhez szükséges telefonszámokat hétfőn teszi közzé az önkormányzat és a civil szervezetek.

Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának közleménye