Állami kárpótlás a gazdákhoz hasonlóan az erdőtulajdonosok számára is

• Hírek

Állami kártérítésben részesülhetnek az erdőtulajdonosok, ha széldöntés vagy más természeti kár következtében jövedelemtől esnek el, amennyiben az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezeteket a képviselőház is elfogadja, és az államelnök kihirdeti. 

A kedden elfogadott tervezetek egyike az erdők egészségének érdekében lehetővé teszi a kár bejelentésétől számított 15 napon belüli kitermelés elindítását, a második tervezet pedig az erdőtulajdonosok állami kártérítését írja elő.  

„A szél által kidöntött fák kitermelése engedélyhez kötött, a procedúra túlzottan bürokratikus” – mondta el Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora. A felsőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke hozzátette: a kedden elfogadott két tervezet egyszerűsíti az akár egy évig is eltartó folyamatot, hiszen a széldöntések következtében a kidöntött fák károsulnak, elértéktelenednek, és kedveznek az erdőnek káros rovarok elszaporodásának is. Továbbá ha az erdészek nem léphetnek azonnal, a kidőlt fákon elszaporodó kórokozók az egészséges erdőben is pusztíthatnak. 

Fontos előrelépésnek számít a szenátus döntése a széldöntések okozta veszteségek kártérítését illetően is. „A széldöntések óriási anyagi károkkal is járnak. A második tervezetem a károsult magán- és jogi személyek állami kárpótolását írja elő, lehetőséget teremtve arra, hogy a mindenkori erdészeti minisztérium a kitermelésre, újraültetésre, a faanyag károsodása miatti értékvesztésre vagy akár a több évtizedes jövedelemkiesés fedezésére állami kárpótlást hagyjon jóvá” – mutatott rá Tánczos Barna.