Antal Árpád arra kéri a sepsiszentgyörgyi kórház koronavírussal diagnosztizált orvosait, fedjék fel kilétüket

• Hírek

“A sepsiszentgyörgyi kórházban kialakult helyzet kapcsán arra kértem az érintett orvosi személyzetet, akiknek a koronavírustesztje pozitív lett, hogy vállalják a nevüket a nyilvánosság előtt. Őszintén remélem, hogy ezt mielőbb megteszik, annak érdekében, hogy eloszlassuk az emberek félelmeit és helyreállítsuk a közösség bizalmát. Azt gondolom, hogy ez lenne most részükről a helyes és felelős magatartás. Ennek a járványnak a megfékezéséhez tényekre van szükség, pontos, világos tényekre. Nem bűnbakot keresünk, hanem azt szeretnénk, hogy aki kapcsolatba került a fertőzött személyekkel, tudja védeni a szüleit, gyermekeit, munkatársait. Rendes körülmények között nem kérnék ilyet, és nem kérném nyilvánosan, de most rendkívüli helyzet van, s mindenkinek elsősorban a közösség biztonsága és egészsége kell a legfontosabb legyen!” – fogalmaz egy Facebook-bejegyzésben a polgármester.

Ez idáig a sepsiszentgyörgyi kórház öt orvosánál igazolták a laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, aminek nyomán lezárták a szülészeti-nőgyógyászati, az újszülöttosztályt és a szülőszobát, 60 személyt – az egészségügyi személyzet 21 tagját és 39 beteget – pedig elkülönítésbe helyeztek.

Emellett fertőtlenítették a kórházat és járványtani vizsgálatot indítottak azoknak az azonosítása érdekében, akik megfertőződhettek a vírussal. A kórház vezetősége vasárnap délután jelentette be, hogy az intézmény korábban Ausztriából hazatért egyik nőgyógyász szakorvosát koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták.

Hétfő este további négy kórházi alkalmazott tesztje is pozitív lett. András-Nagy Róbert menedzser szerint a koronavírussal diagnosztizált orvos a járóbeteg-rendelőben is teljesített szolgálatot március 8-a és 18-a között. Hozzátette, még nem derült ki, hogy az orvos ausztriai szabadsága idején fertőződött-e meg, vagy azt követően, hogy visszatért az országba.

Forrás: agerpres.ro