Arafat: A betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni

• Hírek

A betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni, akkor sem, ha nem igazolt a koronavírussal való megfertőződés – jelentette ki vasárnap este az országos vészhelyzeti felügyelőség (DSU) vezetője, Raed Arafat.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül. Felhívjuk a kórházmenedzserek, az osztályvezető orvosok, valamint a kórházakban ügyeletet ellátó orvosok figyelmét: senkitől nem lehet megtagadni a kezelést arra hivatkozva, hogy nem igazolódott a koronavírussal való fertőződése” – szögezte le Arafat.

A DSU vezetője elmondta, egy új rendelet értelmében a sürgősségi osztályokon vagy a kórháznál jelentkező bármely páciens fertőzésgyanúsnak minősülhet, ennélfogva az egészségügyi személyzetnek meg kell hoznia a megfelelő óvintézkedéseket, „majd a más betegségekkel is küzdő vagy a válságos állapotban levő beteget azonnal kórházba kell utalni”.

Egy másik rendelet értelmében az állami egészségügyi intézmények alkalmazásában álló egészségügyi személyzet – főorvosok, szakorvosok, rezidensek, kisegítő személyzet, továbbá a felsőfokú végzettséggel rendelkező más egészségügyi alkalmazottak (vegyészek, biológusok, biokémikusok, fizikusok, gyógyszerészek, gyógytornászok) – áthelyezhetők olyan egészségügyi intézményekhez, ahol személyzethiánnyal küzdenek, és a szükségállapot ideje alatt nem tagadhatják meg az áthelyezést.

A megyén belüli áthelyezéseket a prefektus rendeli el, a más megyékbe történő áthelyezésekről az erre kijelölt államtitkár dönt majd.

Amennyiben az egészségügyi szakembert olyan intézményhez helyezik át, amely nem a lakhelyének megfelelő településen található, annak a településnek az önkormányzata köteles gondoskodni az elszállásolásáról és élelmezéséről, ahova a kihelyezés történt – mondta még Arafat.

Forrás: agerpres.ro