Átfogó újraindítási stratégiát kezdeményez a szatmárnémeti városvezetés

• Hírek

RESTART Szatmár néven széles körű konzultációt indított a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a lakossággal és a gazdasági szféra képviselőivel a szükségállapot hatásairól, majd ennek alapján szakértők bevonásával készíti el „az élet COVID-19 utáni újraindításának” stratégiáját – derül ki az intézmény által kiadott közleményből.

„Ebben az időszakban két meghatározó feladatunk van: megvédeni a szatmáriakat a koronavírussal való megfertőződéstől, és felkészülni, minél gyorsabban beindítani a helyi gazdaságot” — áll a közleményben, ami kitér arra is, hogy a polgármesteri hivatal megtette a szükséges óvintézkedéseket a szatmári lakosok védelmében, a pénzügyi és szervezési lehetőségek szerint egészségügyi felszereléseket vásárolt a megyei kórház számára, fertőtlenítette a köztereket, lépcsőházakat, útfelületeket, a szociális igazgatóság és partnerei pedig közösen nyújtanak segítséget a rászorulóknak.

„Az egészségügyi válsághelyzet azonban a helyi gazdaságra is jelentős negatív hatással van: a járványon túl leszünk, a problémák viszont megmaradnak. Közös fellépésre van szükség az emberi és pénzügyi erőforrások hatékony felhasználásával, ezért Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, elsőként az országban, kezdeményezi egy átfogó újraindítási stratégia elkészítését. Széles körű konzultációt indítunk a lakossággal és a gazdasági szféra képviselőivel a szükségállapot szociális, családi és gazdasági hatásairól, majd ennek alapján szakértők bevonásával készítjük el az ‘élet COVID-19 utáni újraindításának’ stratégiáját” — fogalmaznak a közleményben.

A stratégia előkészítésének első lépése az információk begyűjtése a szatmári lakosok körében indított konzultáció révén; a szükségállapot családi életre és költségvetésre gyakorolt hatásait firtató kérdések mellett lehetőség van igények, javaslatok megfogalmazására is. A román nyelvű kérdőívet a https://bit.ly/consultaresm címen lehet kitölteni május 3-ig. Kitöltése mindössze 15 percet vesz igénybe, a beküldött adatok névtelenségét ígérik, az elemzést szociológusok és más területek szakemberei végzik.
A lakosság megkérdezése mellett kiemelten fontosnak tartják a szakmai párbeszédet a helyi vállalkozásokkal, a gazdasági élet képviselői a https://bit.ly/dialogfirme címen tölthetik ki a kérdőívet, erre szintén május 3-ig van lehetőségük. Emellett a vállalkozások képviselőivel tevékenységi területek szerinti, közvetlen megbeszéléseket is indít a szatmárnémeti önkormányzat a kereskedelmi kamara, a Román-Német Gazdasági Egyesület és egyéb partnereik szakértőinek bevonásával.
A fent említett forrásokból nyert információk alapján a szociológusok, közgazdászok, önkormányzati szakemberek munkacsoportja elemzi és elkészíti a város szektoriális stratégiáját, amely a koronavírus káros gazdasági hatásait hivatott mérsékelni. A stratégia a jelenlegi helyzet elemzésén túl javaslatokat és megoldásokat kínál majd a gazdasági szféra és az önkormányzat beavatkozási területein. A jelenlegi és jövőben felmerülő igényeknek megfelelően a polgármesteri hivatal költségvetése is módosításra szorul, de a munkacsoport a kormány döntéseit is figyelembe fogja venni: az állampolgárok és vállalkozások pénzügyi támogatása ugyanis az állam feladata, a helyi önkormányzat és közösség elvárása pedig az, hogy központi szinten hozzanak hatékony döntéseket, olyanokat, amelyek a szatmári közösség érdekeit szolgálják közép- és hosszú távon.

A városi költségvetés jelentős hiányt fog szenvedni a gazdasági visszaesés miatt, mutat rá a közlemény, emlékeztetve arra is, hogy mivel a városi bevételek nagy része a bérek után befizetett járulékok visszaosztásából származik, a helyi cégek leállása okán Bukarest sokkal kevesebb pénzt fog Szatmárra juttatni. A polgármesteri hivatal azt ígéri, hogy bár nem tud közvetlen pénzügyi segítséget nyújtani a lakosoknak, vállalkozásoknak, minden egyéb eszközével azon lesz, hogy a válság negatív hatásait csökkentse. Ehhez várja a javaslatokat, információkat, és azt ígéri, hogy legjobb tudása szerint azon fog dolgozni, hogy Szatmárnémeti ismét fejlődési pályára álljon.


Forrás: frissujsag.ro