Bejelentette a kormány az új korlátozó intézkedéseket

• Járványhírek

Határozatot fogadott el csütörtök este a kormány a koronavírus elleni védekezés új szabályairól. A péntektől hatályba lépő intézkedéseket Raed Arafat belügyi államtitkár ismertette a kabinet ülése után. A települések közötti közlekedés korlátozása nincs közöttük.

Raed Arafat elmondta, azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató meghaladja a 4 ezreléket, pénteken, szombaton és vasárnap 22 óra helyett már 20 órakor hatályba lép a reggel 5-ig tartó kijárási tilalom, az üzletek pedig 18 órakor bezárnak. Ha 3,5 ezrelék alá csökken a ráta, az új korlátozásokat feloldják, és az országos szintű szabályok maradnak érvényben.

A 7,5 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi mutatójú településeken hétköznap is érvényesek lesznek a fenti szigorítások. Ha 7 ezrelék alá csökken a ráta, ezt a korlátozást feloldják. A 4 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken az edző- és a fitnesztermek bezárnak. Ezt a korlátozást szintén akkor oldják fel, ha a mutató 3,5 ezrelék alá csökken.

Az államtitkár megerősítette: a nyugati kereszténység ünnepén, nagyszombatról húsvét első napjára (április 4-re) virradóra a kijárási tilalom csak 2 órakor lép hatályba, hogy a hívek részt vehessenek a templomi szertartásokon. A pészah idején, március 27-én és 28-án 22 órától lép életbe a kijárási tilalom. A csütörtökön elfogadott kormányhatározat nem tér ki az ortodox húsvétkor alkalmazandó szabályokra, mert a jogszabály csak április 14-ig hatályos – mondta Raed Arafat.

A kormányhatározat pénteken jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, és azonnal hatályba lép – közölte az államtitkár. Újságírói kérdésre elmondta, az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) valóban tárgyalt a települések közötti mozgás korlátozásáról is, de ezt az intézkedést “jelenleg” nem kívánják bevezetni.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Arafat megerősítette: a kijárási korlátozások idején indokolt esetben továbbra is elhagyható a lakhely a már ismert felelősségvállalási nyilatkozat birtokában. A dokumentumban ugyanazokat az úticélokat lehet megjelölni, mint eddig.

Másképp számolják ki a mutatót. A kormányülés utáni sajtóértekezleten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter bejelentette: a kéthetes fertőzési ráta kiszámításánál ezentúl a tárgynap előtt 48 órával véget ért kéthetes időszak adatait veszik figyelembe, mivel a tesztek feldolgozásában mutatkozó egy-két napos késés miatt a jelenlegi használt képlet esetenként eltorzította a – korlátozások bevezetésénél mérvadó – járványügyi mutatót. Megjegyezte azt is, hogy ez változás nem eredményez majd jelentősebb adatmódosulásokat.

Forrás: maszol.ro