Bértámogatással ösztönzi a kormány a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadását

• Hírek

Romániában a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadásának, illetve az 50 év feletti, vagy fiatal munkanélküliek alkalmazásának támogatásáról fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány – közölte pénteken az Orban-kabinet sajtóirodája.

A rendkívüli állapot március közepén történt bevezetése óta a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak – saját bérük, illetve a nettó átlagbér 75 százalékáig terjedő – segélyezését a költségvetésből fedezték. Tavaly év végén csaknem 6,5 millió érvényes munkaszerződés szerepelt a bukaresti munkaügyi minisztérium nyilvántartásában, ezek közül a koronavírus-járvány idején több mint 400 ezret felbontottak, és csaknem 600 ezret felfüggesztettek.

A felfüggesztett munkaszerződésű (kényszerszabadságra küldött) alkalmazottak állami segélyezése május 31-én véget ér. Kivételt képeznek azok a vállalkozások, amelyek működését június elseje után is hatóságilag korlátozzák. A bukaresti kormány mostani döntésével a kényszerszabadságra küldött dolgozók visszafogadását akarja ösztönözni. A következő három hónapban a költségvetésből fedezik az állásukba visszatérő alkalmazottak bérköltségének 45 százalékát, vagyis a bérek adó- és járulékterheit.

Az állami segély a jól kereső alkalmazottak esetében sem haladhatja meg a bruttó átlagbér 45 százalékát, vagyis 2443 lejt. Azok a cégek, amelyek még ebben az évben 50 év feletti állástalanokat, illetve a 16 és 29 év közötti munkanélkülieket alkalmaznak teljes munkaidőre, egy éven keresztül havi 2500 lejes állami támogatásban részesülnek. A támogatást azonban kamatostól vissza kell térítenie a munkáltatónak, ha a kényszerszabadságról visszafogadott alkalmazott szerződését a segélyezés lejárta után fél éven belül – vagy a felvett munkanélküli szerződését a segélyezés lejárta után egy éven belül – felbontja.

Forrás: kronikaonline.ro