Betiltják az esküvőket, keresztelőket Romániában; bizonyos településeken kötelező lesz a szabadban is a maszkviselés

• Hírek

Újabb 30 nappal meghosszabbították a készenléti állapotot Romániában október 15-étől kezdődően. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság újabb megszorító intézkedéseket hozott, amelyeket Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár ismertetett.

Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken – közölte kedd esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár.

Az országos katasztrófavédelem vezetője kifejtette: azokon a településeken, ahol az új koronavírus-fertőzések 14 napra összesített száma ezer lakosra vetítve kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók. Ha ez a szám ezer lakosra vetítve 1,5 és 3 között alakul, a fenti intézmények 30%-os kapacitással működhetnek, legkésőbb 23 óráig, amennyiben pedig meghaladja a 3-at, felfüggesztik ezek tevékenységét. Ha a megbetegedések száma ezer lakosra vetítve 3 fölötti, a szálláshelyek csak saját vendégeiket szolgálhatják ki.

A szabadban mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése azokban a térségekben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-as küszöbértéket. Raed Arafat elmondta, azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány ezer lakosra vetítve 3 fölött van, a zsúfolt helyeken kötelező a védőmaszk viselése.

Raed Arafat ugyanakkor bejelentette, hogy az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központok valamennyi dolgozóját hetente egyszer tesztelni kell koronavírusra.

A decemberben esedékes parlamenti választásokat megelőző kampány kapcsán Arafat leszögezte, a zárt térben zajló rendezvényeken legtöbb 20, a szabadtérieken pedig legtöbb 50 személy vehet majd részt.

Forrás: agerpres.ro