Csehország és Ausztria is negatív koronavírus-teszthez kötik az országba való belépést

• Járványhírek

Február 5-e óta csak legtöbb 72 órával korábban elvégzett, negatív PCR, vagy legtöbb 24 órával korábban elvégzett antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Csehország területére. A beutazás csak munka, tanulás vagy családi okokból megengedett, turistákat egyáltalán nem fogadnak.

Ugyanakkor az utazónak ki kell tölteni egy utaskereső formanyomtatványt (Public Health Passenger Locator Form), amely letölthető a www.prijezdovyformular.cz honlapról.

Ausztria is negatív teszthez köti az országba való belépést. Február 10-étől kezdődően csak legtöbb 72 órával korábban elvégzett, negatív PCR vagy antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Ausztria területére.

A román külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés február 10-e és 28-a között érvényes.

Amennyiben valaki nem tud a határon felmutatni negatív tesztet, azt érkezése után legtöbb 24 órával el kell végeznie.

A tesztet igazoló dokumentumnak tartalmaznia kell: a vizsgált személy nevét, születési dátumát, a mintavétel dátumát és idejét, a teszt eredményét (pozitív vagy negatív), a vizsgálatot végző személy aláírását, a vizsgáló intézmény bélyegzőjét vagy vonalkódját, illetve QR-kódot.

A külügy megjegyzi, hogy a korábban foganatosított intézkedések érvényben maradnak, azaz az Ausztriába utazóknak az ország területére való belépés előtt regisztrálniuk kell online egy beutazási nyomtatvány kitöltésével, amely a https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html címen érhető el.

A nyomtatvány német és angol nyelven is elérhető:
https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827093.pdfsig
https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827094.pdfsig

Ugyanakkor az ország területére való belépéskor a beutazóknak be kell mutatniuk a regisztrációkor kapott visszaigazolást elektronikus vagy kinyomtatott formában. Amennyiben az online regisztrációra nincs lehetőség, rendkívüli esetekben kézzel is kitölthető és aláírható a nyomtatvány.

Mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól az áruszállítók, az ingázók, az országon átutazó személyek, illetve a halaszthatatlan családi eseményeken (például temetésen) részt vevők.

A külügy arra is rámutat, hogy a regisztrációs kötelezettség mellett március 31-éig még érvényes az az intézkedés, miszerint a magas kockázatú országokból – köztük Romániából – érkezőknek kötelezően 10 napos karanténba kell vonulniuk, amelyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Mind a karanténnal, mind a teszteléssel járó költségek a beutazót terhelik. Az intézkedések a turistákra is érvényesek.

Forrás: agerpres.ro