Drasztikusan szigorúbb büntetés jár a ragályos betegségek eltitkolásáért

• Hírek

Sürgősségi rendelettel súlyosbította a kormány a fertőző betegségek leküzdésének akadályoztatásáért kiszabható büntetést a szerda éjjeli ülésen: mostantól akár öt év börtönbüntetésre ítélhető, aki eltitkolja a betegségét, és akár 15-re is, ha ebből kifolyólag életét veszti valaki, aki elkapja tőle a betegséget.

A drasztikus szigorítás mellett azért döntött a kormány, mert a koronavírus elleni küzdelem során sokszor hamis nyilatkozatot tettek a határon a járvány által sújtott országokból érkezők arról, hogy honnan jöttek, vagy megpróbálták kijátszani a hatósági karantént, esetleg a házi elkülönítést. Ennél súlyosabb dolgok is történtek, például, hogy koronavírussal fertőzött betegek megszöktek a kórházakból.

Emiatt már több mint 50 esetben indítottak bűnügyi eljárást.

A hamis nyilatkozattétel vagy a hatósági rendelkezések be nem tartása eddig is büntethető volt (3-tól 6 hónapig, illetve 6 hónaptól 2 évi terjedő börtönbüntetéssel, enyhébb esetben pénzbírsággal), de mostantól 1-től 5 évig terjedő elzárás is kiszabható azért, ha valaki megpróbálja eltitkolni a ragályos betegségét. Ha pedig ebből kifolyólag életét veszti valaki, aki elkapja a betegséget, akár 15 éves börtönbüntetés ki kiróható.

Forrás: maszol.ro

Fotó: https://www.g4media.ro/