Egészségügyi miniszter: elegendő lesz a szóbeli nyilatkozat, ha május 15-e után elhagyjuk a települést

• Hírek

Május 15-e után a polgárok csak nyomós okkal hagyhatják a lakhelyük szerinti települést – mondta hétfőn az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy ez esetben elegendő lesz a szóbeli nyilatkozat, amelyet valamilyen dokumentummal, például a tulajdont igazoló okmánnyal kell alátámasztani.

„Május 15-e után csak nyomós okkal hagyhatjuk el a települést: ha gondoznunk kell egy gyereket, egy beteg személyt, ha el akarunk menni egy ingatlanhoz, amely a birtokunkban van, ha mezei munkát kell végeznünk stb. (…) Úgy gondoltuk, hogy ilyen esetekben szóbeli nyilatkozatra legyen szükség, amelyet kiegészít egy, a tulajdont igazoló dokumentum. Bizonyítani kell a nyomós okot, meg lehet adni a címet, és akkor azt ellenőrizni lehet” – magyarázta Nelu Tătaru.

A miniszter hozzátette, településen belül nem lesz szükség többé az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatra, néhány szabályt azonban továbbra is be kell tartani. „Ha két hét elteltével az elvárásainknak megfelelően alakul a helyzet, nem lesznek újabb gócpontok és széles körű közösségi terjedés, a következő 14 napban újabb enyhítések várhatóak majd” – nyomatékosította.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy folytatják a tesztelést, és a nyár folyamán helyi, regionális és országos szintű felmérést végeznek „önként jelentkező személyek” bevonásával. Ezzel azt akarják felmérni, hogy a lakosság mekkora hányada esett már át a fertőzésen, hogy ennek tudatában készüljenek a járvány esetleges második hullámára.

Forrás: agerpres.ro