Egyelőre nem módosítják a kerettantervet

• Hírek

A Szenátus tanügyi szakbizottsága online meghallgatásra kérette Monica Anisie tanügyminisztert – számolt be közösségi oldalán Novák Csaba Zoltán szenátor. A miniszter beszélt az eddigi tanügyi döntéseiről, illetve az elkövetkezendő hetek, hónapok terveiről. A szenátor bejegyzésében felsorolta, hogy milyen kérdéseket érintettek a meghallgatáson, illetve mit ígért a szaktárca.

Elsőként a minisztérium a következő hetekben gyakorlatba ültet egy középtávú cselekvési tervet, amelynek része, hogy az online oktatáshoz szükséges eszközökkel nem rendelkező diákokat ellássák ezekkel. Első lépésben, a tanfelügyelőségek javaslatai alapján 250 ezer gyerekről van szó, ez a szám még bővülhet menetközben. A szenátor javasolta, hogy a programot terjesszék ki a pedagógusokra is. A tanárok számára felkészítőket szerveznek az online típusú oktatáshoz, illetve segédanyagokat is készítenek.

A képességvizsgát és az érettségit megszervezik a közegészségügyi előírásoknak megfelelően. A szenátor elmondta: kérték, hogy a tételek összeállításánál vegyék figyelembe a sajátos helyzetet.
Június elejétől a nyolcadikosok és az érettségizők számára felkészítők indulnak. A bizottság kérte, hogy aki nem vehet, vagy nem akar részt venni, online követhesse az órákat.
Amennyiben az egyetem vezetősége úgy dönt, az egyetemeken lehetőség van kiscsoportos foglalkozásokra.

A bejegyzésből kiderül, hogy a kerettantervet most nem módosítják, erre ősztől kerülhet sor, amennyiben indokolt.
A tankönyvek megtalálhatóak a manuale.edu.ro oldalon pdf formátumban, ezt a listát igyekszik bővíteni a minisztérium.
A szenátor szerint elhangzott az az ígéret is, hogy tesznek a rendszer debürokratizálása érdekében. Ugyanakkor szó volt még a jegyadásról, a tanulók lezárásáról, a beiratkozásról, az ún. vokacionális iskolákba történő felvételiről és az érdemfizetésekről. Mindezekre az volt a válasz, hogy dolgoznak a módszertanon – áll a szenátor bejegyzésében.

Forrás: https://cutt.ly/nynYjFt