Eldőlt, hogyan számolják ki a diákok érettségi szóbeli jegyeit

• Hírek

Az oktatási minisztérium kidolgozta azt a módszertant, amely alapján az iskolai átlagot vagy a nyelvvizsgáról, informatikai képességvizsgáról szóló bizonyítványt fogadják el idén az elmaradt kompetenciavizsgák helyett.

A kialakult járványhelyzet miatt idén csak írásbeli érettségit tartanak, a szóbeli próbák elmaradnak. Ezért június 11. és 17. között átlagot számolnak (kerekítés nélkül) az adott tantárgyakból elért évvégi átlagokból, valamint a nyelvvizsgákat és az informatikai képességvizsgákat is elfogadják azok esetében, akik ilyennel rendelkeznek.

A szaktárca tájékoztatása szerint anyanyelvből/román nyelv és irodalomból középfokú felhasználónak számít az a tanuló, akinek líceumi átlaga az adott tantárgyból 5 és 6,99 közötti, haladónak a 7 és 8,49 közötti átlaggal rendelkezők, és felsőfokú felhasználónak számítanak a 8,5 és 10 közötti átlaggal rendelkezők. Idegen nyelvből A1-es minősítést lehet elérni 5 és 5,99 közötti átlaggal, A2-est 6 és 6,99 közötti átlaggal, B1-et 7 és 8,49 közötti átlaggal, a B2-es szinthez pedig 8,5 és 10 közötti iskolai átlagra van szükség az adott tantárgyból.

A digitális kompetenciákat a IX. és X. osztályban oktatott információs és kommunikációs technológia tárgyból (TIC) elért teljesítmény alapján számolják ki: kezdő szintet ér az 5 és 5,99 közötti átlag, középfokúnak számít a 6 és 6,99 közötti átlag, haladó szintet jelent a 7 és 8,49 közötti átlag, a felsőfokú szint eléréséhez pedig 8,5 és 10 közötti átlagra van szükség. Azok a diákok, akik nem tanulták ezt a tárgyat, vizsgázni fognak az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ (CNEE) módszertana szerint, jegyzi meg a minisztérium.

Forrás: maszol.ro