Elkezdik a tesztelő laboratórium kialakítását Sepsiszentgyörgyön

• Hírek

Módosították és átszervezték a megyei kórház költségvetését, ugyanakkor családorvosok védelmét szolgáló programot kezdeményezett Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén. Döntöttek arról is, hogy az elkövetkezőkben online tartják az üléseket.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel átcsoportosították a költségvetési tételeket a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház esetében, összesen 1 258 000 lejt különítettek el, amelyből kétezer gyors tesztet és ezer PCR-tesztet, védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket vásárolnak. Az összeg tartalmazza azt a 300 ezer lejt is, amelyet annak az épületegyüttesnek az átalakítására fordítanak, ahol a hamarosan érkező PCR laboratórium működik majd. Ehhez több, elkülönített és speciálisan felszerelt teremre van szükség. A kórház további 120 ezer lejt kapott a központi költségvetésből, ezt belefoglalták a büdzsébe.

Kovászna Megye Tanácsa 150 ezer lejt fordít az emberek védelmét, a családorvosok biztonságát célzó programra. A Háromszéken működő családorvosi rendelőkben 103 orvos dolgozik, akik számára – az orvosi kamara kérésének eleget téve – védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket tartalmazó egységcsomagot biztosítanak. A megyei önkormányzat a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal partnerségben indítja a programot.

Ugyancsak fontos határozat volt az, amely alapján a kórház rendelkezésére bocsátották az Árkosi Felnőttoktatási Központ szobáit, ezeket az egészségügyi személyzet díjmentesen igénybe veheti, hogy a fertőzés veszélyétől megóvják családtagjaikat.

A tanácsülés végén a testület tagjai és a megyei tanács vezetői egyöntetűen határoztak arról, hogy mindannyian 1000-1000 lejt adományoznak a megyei kórház alapítványának. „Nehéz időket élünk, amikor minden segítség jól jön. Köszönöm a testületnek, hogy egyöntetűen döntöttek a felajánlásról, ugyanígy köszönöm a háromszéki vállalkozóknak, civil szférának, de magánszemélyeknek is, hogy egy emberként fogtak össze és segítenek, ahol csak tudnak” – írta közösségi oldalán Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

Forrás: https://cutt.ly/AtUNNxa