Év végéig meghosszabbítják a gyermekgondozási díj folyósítását azoknak, akiknek jogosultsága a készenléti állapot idején szűnne meg

• Hírek

December 31-éig meghosszabbítják a gyermekgondozási díj folyósítását azoknak, akik esetében a jogosultság a készenléti állapot idején szűnne meg, de a korlátozó intézkedések miatt nem tudnak visszatérni dolgozni – tájékoztatott pénteken Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.
Elmondta, a kormány csütörtöki ülésén jóváhagyott egy sürgősségi rendeletet, amely értelmében a munkaügyi minisztérium meghosszabbítja bizonyos támogatások folyósítását, ugyanakkor állandósít egy sor intézkedést, amelyek leegyszerűsítik a különféle támogatások kérvényezését.

A gyermekgondozási díjon kívül meghosszabbítják a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetéskiegészítés (stimulent de inserţie) folyósítását is. Az intézkedés a gyermekgondozási díj esetében körülbelül 13 millió lejjel terheli meg a költségvetést két hónapra, tekintetbe véve, hogy összesen mintegy 3000 jogosultról van szó, mutatott rá Dancă a Victoria-palotában adott sajtónyilatkozatában. A miniszterelnöki kancellária vezetője kiemelte, mindkét intézkedés csak az azokban az ágazatokban dolgozókra érvényes, amelyekben a korlátozó intézkedések fenntartása miatt nem indulhat újra a tevékenység.


Ami az eljárások leegyszerűsítését illeti, Dancă rámutatott, továbbra is érvényben maradnak a fizikai kontaktus elkerülését lehetővé tevő intézkedések, például a dokumentumok elektronikus úton való beküldésének lehetősége. Ugyanakkor a szakmai képzések is megtarthatók ezentúl is online, fűzte hozzá.


Forrás: agerpres.ro