FIGYELEM! Módosult a felelősségvállalási nyilatkozat, amellyel szükség esetén elhagyhatjuk otthonunkat

• Mit tegyünk

Szerdától kijárási tilalom lépett érvénybe Romániában. Ez azt jelenti, hogy lakásunkat csak akkor hagyhatjuk el, ha munkába (ide értendő a mezőgazdasági tevékenység is), gyógyszertárba, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra kell menni, vért adunk vagy önkéntes munkát végzünk, élelmet kell vásárolnunk, gyermek vagy idős ápolását kell elvégeznünk, vagy háziállatot sétáltatunk a lakhely közelében. A rövid séta és a sportolás is megengedett a lakhely közelében, kivéve a csapatsportok. A mezőgazdasági termelők is kimehetnek a termékeik értékesítése érdekében.

A 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakhelyüket a fentebb említett okokból, kivéve ha munkavégzés (pl. idősebb tanárok, üzletemberek esetében) vagy mezőgazdasági munka elvégzése céljából akarják elhagyni az otthonukat.

FONTOS TUDNI! 

Lakhelyünket nem hagyhatjuk el munkahelyi igazolás/igazolvány vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és személyi igazolvány nélkül!

Lakhely elhagyása személyes okból

Amennyiben valakinek személyes okból kifolyólag kell elhagynia lakását, a hatóságok kérésére köteles a kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot felmutatnia.

Az ÚJ egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érthető el. 

Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű nyilatkozatot kell felmutatni – kinyomtatva, telefonon vagy tableten (aláírással ellátva) vagy kézzel írott formában – a személyi igazolvánnyal együtt. 

A magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás a felelősségvállalási nyilatkozat kitöltéséhez. NE EZT NYOMTASSUK KI!

Lakhely elhagyása munka miatt

Amennyiben valakinek munkahelyre kell mennie, a hatóságok kérésére köteles munkahelyi igazolványt vagy munkahelyi igazolást felmutatnia. A munkahelyi igazolást a munkaadó állítja ki a munkavállalónak.

A ÚJ munkahelyi igazolás és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érhető el.

Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű igazolást kell felmutatni a személyi igazolvánnyal együtt, vagy telefonon, tableten az elektronikus verziót, azonban minden változaton kötelezően kell aláírás legyen. A dokumentumot nem kötelező a cég pecsétjével ellátni. 

KIVÉTELEK: az engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni vállalkozások tulajdonosai, családi vállalkozások tagjai, szabadfoglalkozásúak vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek. Nekik egy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell felmutatniuk (ebben szerepelnie kell a teljes névnek, születési évnek, a lakhelyelhagyás okának, a munkavégzés helyének, a dátumnak és az aláírásnak). A saját felelősségre tett nyilatkozatot elektronikus formában is fel lehet mutatni a hatóságoknak, azonban aláírás kell legyen rajta. Szükség esetén használható az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat is. Ezt töltse ki úgy, hogy a lakáselhagyás indokai résznél, a szakmai utazásra vonatkozó négyzetet jelöli be.


ÚJ MUNKAHELYI IGAZOLÁS ÉS A MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (letöltés)

ÚJ EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT ÉS A MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (letöltés)

A letölthető PDF-dokumentumok számítógépen is kitölthetők! Ne felejtsük el aláírni.


Az igazoltatást a rendőrök, csendőrök, helyi rendőrség, katonaság tagjai végzik. A hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.

ÚTMUTATÓ AZ ÚJ EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLATÁHOZ

1. Az első bekezdésnél: írjuk be a teljes nevünket (Nume, Prenume).

2. A második bekezdésnél írjuk be a születési dátumunkat (nap, hónap, év).

3. A harmadik bekezdésnél (Adresa locuinței) a tényleges lakcímünket kell beírni, ahol a kijárási tilalom alatt tartózkodunk. FONTOS! Azt a címet írjuk be, ahol ténylegesen lakunk vagy ahol a kijárási tilalom ideje alatt tartózkodunk, akkor is, ha nem ez a cím szerepel a személyi igazolványban!

4. A negyedik bekezdésnél (Locul/locurile deplasării) a lakáselhagyás célpontját/célpontjait kell felsorolni. Ha egy személynek több helyre kell mennie, akkor fel kell sorolnia az összes helyszínt, ahol tervez megállni.

5. A lakáselhagyás indokai résznél válassza ki, hogy milyen okból/okok miatt hagyja el a lakást, és jelölje ezt X-szel vagy pipával!

FONTOS! Csak abban az esetben jelölje be az első, szakmai utazásra vonatkozó négyzetet, ha ön engedélyezett magánszemély (PFA), egyéni vállalkozás tulajdonosa, családi vállalkozás tagja, szabadfoglalkozású vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató személy. Minden más esetben, munkahelyre való utazás esetében munkaadói igazolványra vagy munkaadói igazolásra lesz szükség.

Csak a felsorolt okok miatt szabad a lakást elhagyni!

6. A dokumentumot aláírással és dátummal kell ellátni. Ezt a hatóságoknak be lehet mutatni:

 • kinyomtatva
 • telefonon vagy tableten, de erre is kell dátum és aláírás
 • kézzel írva

7. A hatóság képviselője lefényképezheti a bemutatott egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot.

8. Kézzel írott nyilatkozat esetén nem kell a teljes űrlapot lemásolnunk, csak az alábbiakat kell feltüntetni:

 • családnév és keresztnév
 • születés dátuma
 • tényleges lakhely címe
 • a lakhely elhagyásának oka (a hivatalos nyilatkozatban felsorolt okok egyikét kell feltüntetni)
 • a lakhelyelhagyás célpontja (helyszínt kell írni, szükség szerint egyet vagy többet)
 • dátum és aláírás

9. A nyilatkozatot a lakás elhagyása előtt kell kitölteni. Nem lehet a hatóság képviselője előtt kitölteni a papírt!

10. Minden egyes alkalommal, amikor elhagyjuk lakásunkat, legyen nálunk érvényes személyi igazolvány az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat mellett!

ÚTMUTATÓ AZ ÚJ MUNKAVÉGZÉSI KIJÁRÁSI IGAZOLÁS KITÖLTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLATÁHOZ

1. Az igazolás első sorában a munkaadó jogi képviselőjének teljes nevét kell beírni.

2. A második sorban a jogi képviselő beosztását kell beírni (elnök, igazgató, ügyvivője, stb.)

3. Ez követően a cég/ intézmény/ szervezet hivatalos nevét kell feltüntetni (în cadrul [organizația] rész után).

4. Az első bekezdésben a munkaadó megerősíti, hogy az igazolásban szereplő munkavállalónak tényleges lakcíme és a munkahelye közötti közlekedése szükségszerű és elkerülhetetlen a munkavégzés céljából, illetve a munka nem szervezhető meg távmunka formában.

5. A második bekezdés a munkavállaló/ alkalmazott adataira vonatkozik, aki munkavégzés céljából elhagyja a lakást. Szükséges adatok:

 • családnév
 • keresztnév
 • születési dátum
 • személyi igazolvány szerinti lakcím
 • szakmai tevékenység területe
 • munkahely vagy a munkavégzés helye (ide a pontos címet vezesse be)
 • kijárási útvonal; itt két címet kell megadni: azt, ahol a kijárási tilalom ideje alatt tartózkodik a személy (akkor is, ha ez nem a hivatalos lakcíme) és a munkavégzés helyének pontos címét)
 • közlekedési eszköz: írja be, hogy mivel fog közlekedni (ha autót használ, tüntesse fel a gépjármű rendszámát)

6. Az igazolás bal alsó sarkában az igazolás érvényességének idejét kell feltüntetni. Ez lehet a szükségállapot teljes ideje (jelenleg 2020. április 14-ig) vagy ennél rövidebb időszak, a munkaadó belátása szerint.

7. A munkaadó vagy a jogi személy (cég/ szervezet/ intézmény) jogi képviselője kell aláírja!

8. Az igazolást a hatóságoknak be lehet mutatni:

 • kinyomtatva
 • telefonon vagy tableten, de erre is kell aláírás (pecsétre nincs szükség)

9. A hatóság képviselője lefényképezheti a bemutatott munkavégzési kijárási igazolást.

10. Minden alkalommal, amikor elhagyjuk lakásunkat, legyen nálunk érvényes személyi igazolvány a munkavégzési kijárási igazolás mellett!

Tartsuk be az előírásokat! Csak sürgősségi esetekben hagyjuk el otthonunkat! A kihágásokat súlyosan büntetik.