Frissítették a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját

• Hírek

Frissítette az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok listáját.

A testület változatlanul három – vörös, sárga, illetve zöld – kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében. A vörös országok közt szerepel továbbra is Nagy-Britannia, illetve felkerült Ciprus is. Spanyolország mostantól a sárga listán található országok közé sorolható.

Amint azt már korábban ismertettük, június 1-jétől nem kell karanténba vonulniuk azoknak a sárga zónából érkezőknek,  akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon, továbbá ha átestek a betegségen, és legkevesebb 14, illetve a legújabb lazítások értelmében, legtöbb 180 nap telt a fertőzés igazolása óta.

Továbbá mentesülnek június 1-től a karanténkötelezettség alól a sárga zónából érkező  háromévesnél kisebb gyerekek (esetükben nincs szükség negatív PCR-teszteredményre sem), a 3 és 16 év közötti gyerekek, ha negatív a koronavírustesztjük, és azok a személyek, akik három napnál rövidebb ideig tartózkodnak Romániában. Utóbbiaknak szintén fel kell mutatniuk egy negatív koronavírusteszt-eredményt.

A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

A teljes lista megtekinthető itt.