Frissült a járványügyi kockázatot jelentő országok listája

• Járványhírek

Frissítette csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. Ukrajna és Gibraltár piros besorolást kapott.

A CNSU 85-ös számú határozata szerint a fertőzöttségi ráta csökkenése miatt Albánia, Botswana, Curaçao és az Amerikai Virgin-szigetek piros zónából sárgába került át, míg a ráta növekedése miatt Hollandia, Gabon, Montserrat, Brit Virgin-szigetek és Turks- és Caicos-szigetek a zöld zónából került sárgába.

Zöld besorolást kapott Svájc, Kanada, Jordánia, Kazahsztán, Andorra, Grönland, Francia Polinézia és Săo Tomé és Príncipe.

Azok az országok tartoznak a piros zónába, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzés aránya meghaladta a 3 ezreléket (így Románia is), de például Brazília, Nepál, Dél-Afrika és Inida is, ahol jelenleg 1 ezrelék alatt van a ráta, de ezekben az országokban valamelyik mutáns vírus (például a delta variáns) a domináns.

A beutazási korlátozásokat is e besorolás alapján állapítják meg a hatóságok. Magyarország továbbra is zöld zónás, így semmilyen utazási korlátozás nincs érvényben a román–magyar határon. A teljes lista megtekinthető itt.

Forrás: Maszol.ro