Frissült a lista: Magyarország vörös zónába került

• Járványhírek

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) frissítette a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országok listáját.

A határozat szerint Magyarország átkerült a sárga zónából a vörös zónába, tehát a negatív teszt már nem mentesít a karantén alól, csak az oltás vagy a betegségen való átesésről szóló igazolás.

Az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően karanténmentes a határátlépés Romániába mindenki számára, akinek oltásigazolványa van, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyaggal oltották. Így a Magyarországon beoltott személyekre általánosan vonatkozik a karanténkivétel.

Ezt a rendelkezést múlt héten írta alá Cseke Attila RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi miniszter és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője. A korábbi szabályozás szerint csak az Európai Unió által elfogadott négy vakcinával lehetett volna karantén nélkül beutazni Romániába, de a módosításunknak köszönhetően például a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek is karanténmentesen léphetik át a határt Romániába.

Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: „Amennyiben valakinek az illető ország egészségügyi hatósága által kibocsátott papíralapú vagy digitális oltási igazolványa van az illető ország nyelvén és angolul, függetlenül attól, hogy milyen veszélyességi besorolású országból érkezik, a módosításunknak köszönhetően, karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába. Javítottuk a szabályozást, egyértelműsítettük, hogy  az igazolás minden, az illető ország által elfogadott oltóanyag esetén érvényes” – hangsúlyozta a miniszter.

Az új lista november 7-től lép érvénybe, és itt olvasható.