Frissült a lista: már nem mentesülnek a karantén alól azok, akik átestek a fertőzésen

• Járványhírek

Frissítette Románia kormánya az országok járványügyi besorolását. Ezentúl zöld, sárga és vörös besorolást kapnak az országok. A zöld országokból érkezők szabadon beléphetnek Romániába.

A sárga országokból érkezők akkor mentesülnek a 14 napos karantén alól, ha megkapták mindkét adag oltást, és a második dózis után eltelt legalább 10 nap, vagy ha 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet mutatnak fel a határon. A sárga országokból érkezők kikerülhetnek a karanténból a 10-ik napon, ha a karantén 8-ik napján elvégeznek egy tesztet, és annak az eredménye negatív.

A vörös zónába tartozó országokból érkezők csak akkor nem kerülnek karanténba, ha megkapták az oltást. Ez esetben a negatív teszt nem mentesít a karanténkötelezettség alól.

Raed Arafat államtitkár hangsúlyozta, hogy az eddigiektől eltérően már nem mentesülnek a karantén alól azok, akik az elmúlt 90 napban átestek a fertőzésen. Ugyanúgy módosult az is, hogy a nyilvános rendezvényeken csak a beoltottak és a negatív teszttel rendelkezők vehetnek részt, a COVID-19 betegségen átesettek nem.

A vörös kategóriába 32 országot sorolt a kormány. Ezek között szerepel Horvátország, Törökország, Belgium, Franciaország, Ciprus. A sárga országok közé tartozik többek között Magyarország, Németország, Spanyolország, Bulgária, Ausztria.

A teljes lista megtekinthető ITT.

 

Forrás: digi24.ro