Frissült a sárga országok listája

• Járványhírek

Frissítette csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját. Június 1-jétől enyhítenek az országba való beutazási feltételeken. A CNSU változatlanul három – piros, sárga, illetve zöld – kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében.

A frissített lista itt tekinthető meg: https://bit.ly/3p2oTw3

Magyarország zöld besorolású marad. Azoknak az utasoknak, akik a zöld zónából érkeznek Romániába, nem kell karanténba vonulniuk.

Június 1-jétől nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, ha átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legtöbb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta. Jelenleg csak azok az érkezők mentesülnek a karantén alól, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Továbbá mentesülnek június 1-től a karanténkötelezettség alól a háromévesnél kisebb gyerekek (esetükben nincs szükség negatív PCR-teszteredményre sem), a 3 és 16 év közötti gyerekek, ha negatív a koronavírustesztjük, és azok a személyek, akik három napnál rövidebb ideig tartózkodnak Romániában. Utóbbiaknak szintén fel kell mutatniuk egy negatív koronavírusteszt-eredményt.

A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

 

Forrás: maszol.ro