Hasznos információk a ruházat és szájmaszk fertőtlenítésről járvány idején

• Hírek

A már jól ismert védekezési eljárások mellett –  kerüljük a személyes kontaktusokat, két személy között tartsuk be a kétméteres távolságot, a társalgás ne tartson többet 15 percnél, szellőztessünk a lakásban, mivel ezzel csökkenthetjük a levegőben a víruskoncentrációt, a könyökhajlatba kell köhögnünk vagy prüszkölnünk – Virgil Musta, a temesvári Járványkorház orvosa újabb listát állított össze arról, hogy miként védekezhetünk jobban a járvány idején.

A szájmaszkról, kesztyűről

  • Ezeket ajánlatos egy mindössze napig hordani, a legjobb azonban, ha négyóránként cseréljük. Ha nincs maszkunk, ajánlatos sállal, zsebkendővel eltakarni a szánkat és az orrunkat. A szájmaszkot fölösleges egész napon át viselnünk, elég csak akkor, ha fertőzőgyanús környezetben tartózkodunk.
  • Hazaérkezve ajánlatos kimosni, sőt főzéssel fertőtleníteni a rögtönzött szájmaszkot, amelyet – anyagától függően – forró vasalóval is át kell vasalni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor tanácsos a fertőzésgyanús rögtönzött maszkokat néhány napig zacskókban tárolnunk, ameddig a vírus elveszíti életképességét.
  • Tanácsos védőkesztyűt viselnünk a fertőzésgyanús helyeken, ám ne nyúljunk arcunkhoz. Miután lehúzzuk a kezünkről, el kell dobnunk, hiszen tovább terjesztheti a fertőzést. Ezt követően pedig szappannal és vízzel alaposan kezet kell mosnunk, legalább 20 másodpercen át.

Ha az utcáról hazaérünk

  • Az utcai ruhát hazaérve ajánlatos levetni és kitenni az erkélyre vagy pedig olyan helyre, amelyet fertőtleníteni lehet. Utána le kell zuhanyoznunk, és átöltöznünk az otthoni ruhába. Ha az utcai ruhát nem tudjuk fertőtleníteni vagy átvasalni, a legjobb, ha csak 24-48 óta után vesszük fel legközelebb.
  • A lakásban, illetve a munkahelyen a kilincseket gondosan fertőtlenítenünk kell.
  • Az utcai cipő talpán rengeteg vírust vihetünk haza, főleg olyan helyekről, ahol több fertőzéses személy is jár, vagy ahol a földre köpnek. Ezért tanácsos, ha a bejárati ajtó előtt és utána is elhelyezünk egy-egy lábtörlőt. Az előbbit klóros oldattal kell átitatnunk. Miután cipőnket megtöröltük a második lábtörlőben is, házi cipőt kell húznunk. Az utcai cipőt olyan helyen kell hagynunk, amelyet gyakran fertőtleníthetünk klóros oldattal. Utcai cipőt semmiképpen ne használjunk a lakásban!
  • Ha az utcán védőkesztyűt viseltünk, akkor mielőtt kinyitnánk az ajtót a hazatérésünkkor, a kesztyűt levesszük, nejlonzacskóba tesszük, és azt lezárva a kukába tesszük. A vírus a fertőzött szervezetéből két úton juthat a szabadba: egyrészt a légzéssel, másrészt a széklettel. Vigyázzunk tehát mindezekre is.

A koronavírus okozta megbetegedés mindenekelőtt a 65-70 év közötti személyeknél, a cukorbetegeknél, a tüdő-, máj- és szívbetegeknél, az immunbetegeknél ölt veszélyes formát, itt a legnagyobb az elhalálozási ráta is.  A hatvan év alatti, az említett betegségben nem szenvedőknél a kór lefolyása enyhe, vagy ha súlyosabb is, de ritkán vezet halálhoz. A koronavírus azért vált annyira pusztítóvá, mert első ízben jelent meg, és okoz megbetegedést az embereknél, akik tehát még nem rendelkeznek ellene immunitással – magyarázta az orvos.

Forrás: maszol.ro