Hivatalos: így szigorítják a büntető törvénykönyvet a járvány miatt

• Hírek

Súlyosabb büntetéseket szabnak ki a járványügyi intézkedések akadályozásához kapcsolható bűncselekményekre: megjelent péntek este a Hivatalos Közlönyben a romániai büntető törvénykönyvet az új koronavírus-járvány miatt módosító sürgősségi kormányrendelet, amelyet a héten fogadott el a kormány.

A kormány által elfogadott tervezet értelmében módosul a Btk. hamis nyilatkozattételre vonatkozó, 326-os cikkelye is. A módosítás egytől öt évig terjedő börtönbüntetést vagy pénzbírságot ír elő olyan esetre, ha valaki hamisan nyilatkozik annak érdekében, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát.

Módosul a Btk. betegségek leküzdésének meghiúsítására vonatkozó 352-es cikkelye is, olyan értelemben, hogy 15 évnyi börtönbüntetésre nő a kiróható büntetés mértéke, amennyiben valaki elmulasztja a betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó intézkedések betartását, és ennek következtében meghal egy vagy több ember.

Büntetőjogi besorolás alá kerül a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági rendelkezés figyelmen kívül hagyása, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek következményei.

Ez a bűncselekmény 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntetendő. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre súlyosbítják a büntetést olyan esetben, ha valaki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak.

Újabb bűncselekményt is bevezettek a Btk-ba: eszerint büntetőjogi besorolás alá esik és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki visszatart olyan információkat, amelyek a fertőzött vagy fertőzöttgyanús személyek kellő időben történő azonosítását és elkülönítését teszik lehetővé.

Forrás: maszol.ro