HIVATALOS: vasárnaptól 22 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom

• Járványhírek

Jóváhagyta a kormány a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítására vonatkozó javaslatot. Az előző időszakhoz képest a legfontosabb változás, hogy az éjjeli kijárási tilalom nem 23, hanem 22 órakor kezdődik.

A hírt Florin Cîţu miniszterelnök jelentette be a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

A kijárási tilalom kezdetének 23 óráról 22 óra való módosításán kívül az óvintézkedések tekintetében nincs jelentős változás – tette hozzá a kormányfő.

Emellett az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) javaslatára a sípályák melletti szállodák csak a kapacitásuk 70 százalékáig fogadhatnak vendégeket.

Korábban felmerült az is, hogy a bevásárlóközpontok hétvégénként ne nyithassanak ki. Ezt a javaslatot a kormányfő – aki a CNSU vezetője is egyben – elvetette. Florin Cîţu kijelentette, nem tartja indokoltnak ezt a szigorítást, mert jól halad az országban az oltási kampány.

Újabb korlátozásokra a hatóságok szerint azért van szükség, mert az országban folyamatosan gyorsul a koronavírus-fertőzések üteme: az utóbbi három hétben másfélszeresére emelkedett, keddtől pedig ismét meghaladta a tízezret a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Az intenzív terápiás osztályokon több mint 1100 fertőzött életéért küzdenek: legutóbb tavaly decemberben volt ennyi súlyos beteg a Covid-kórházakban.

A korábbinál fertőzőbb új vírusmutációk közösségi terjedésének tulajdonítják, hogy az utóbbi hetekben ismét erőre kapott a járvány. A szakemberek egybehangzóan azt valószínűsítik, hogy a brit vírusvariáns már az egész országban közösségi szinten terjed, és meghatározóvá vált az ország nagyvárosaiban. Múlt héten a dél-afrikai, hétfőn pedig a brazil vírusmutáció is megjelent Romániában.

Forrás: maszol.ro