Hivatalosan is koronavírus-tesztelő pont lett a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház

• Hírek

Az egészségügyi miniszter erről szóló rendelete megjelent a Hivatalos Közlönyben. Ebben leszögezik, hogy a kolozsvári, bukaresti vagy akár a temesvári tesztelési pontok mellé most a Szatmár megyei kórház is bekerült. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a megyei kórház így az Országos Egészségügyi Program részesévé vált, ezáltal pedig anyagi támogatásban is részesülhet. A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas tesztelősor a miniszteri rendelet mellett már megkapta az Országos Közegészségügyi Intézettől azt a bizonyítványt, amely szavatolja, hogy a labor koronavírus tesztelésére alkalmas. Az első teszteket a héten le is lehet futtatni, ami azt jelenti, hogy nem kell a páciensektől levett mintákat Kolozsvárra küldeni, hanem azokat elvégzik a kórház szakemberei és így lerövidül várakozási idő. A labor kialakítására, a készülékek és egészségügyi felszerelések beszerzésére a Szatmár Megyei Tanács a saját költségvetési keretéből használt fel 600.000 lejt.

A mától már hivatalos koronavírus-tesztelő pontként is működő megyei kórháznak kötelessége feldolgozni a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a mentőszolgálat által begyűjtött mintákat, de más megyékből érkező kéréseknek is eleget kell tennie.

A Szatmár Megyei Tanács az elért eredmények tükrében köszöni a kórház vezetősége által tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy úgy a páciensek, mint az egészségügyi személyzet biztonsága garantálva legyen ebben a nehéz időszakban – áll a Szatmár megyei Tanács közleményében.

Forrás: https://cutt.ly/UtTFXcT