Így éld túl mentálisan a mindennapokat – tanácsok pszichológusoktól

• Mit tegyünk

A koronavírus- járvány és a hatóságok intézkedései eddig soha nem tapasztalt helyzetbe állítottak mindannyiunkat, felborult az egész korábbi életformánk, eddigi szokásainkat és életvitelünket kellett megváltoztatnunk, ez pedig hatalmas stresszforrás. Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük nyugalmunkat, testi és lelki egészségünket? Cikkünk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Pszichológiai Társaság  Katasztrófapszichológiai Szekciójának ajánlásait mutatja be.

Az  izoláció szorongást, pánikot kelthet bennünk, ha olyan veszélyt érzékelünk, ami magában megfoghatatlan. Ezért fogást kell találnunk rajta, amennyire csak lehet meg kell ismernünk a vírust és annak hatásait, fontos, hogy csak hivatalos forrásból informálódjunk. A már meglévő információk esélyt adnak arra, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatottak, és amennyire csak lehet, a kezünkbe tudjuk venni a helyzet irányítását. 

 • Teljesen normális, hogy néha szomorúnak, idegesnek, összezavartnak, ijedtnek vagy mérgesnek érezzük magunkat a krízis idején, hiszen olyasmivel kell megbirkóznunk, amit nem ismerünk, eddig nem volt benne tapasztalatunk. Ebben segíthet az, ha olyan emberekkel beszélünk érzelmeinkről, akikben megbízunk vagy akár szakemberhez fordulunk. Ebben a csoportban erdélyi pszichológusok, teológusok, lelkészek, pedagógusok, trénerek, mentálhigiénés szakemberek ajánlják fel segítségüket: https://bit.ly/33VLLTy.
 • Maradjunk aktívak az elszigetelésben is! Tartsuk meg a korábbi rutinjainkat, vagy alakítsunk ki egy teljesen újat, ami biztonságot ad. Állítsunk össze egy órarendet, vagy kövessük a megszokottat, figyeljünk oda, hogy egészségesen táplálkozzunk, mozogjunk és pihenjünk eleget, tartsuk a kapcsolatot barátainkkal, családunkkal, persze csakis a virtuális térben.
 • Szánjunk időt azokra a dolgokra, amiket már nagyon rég óta halasztunk: egy nagy rendrakás, lakásdekoráció, lomtalanítás, stb.
 • Próbáljunk ki valami újat, vagy frissítsük fel egy-egy régi hobbinkat: rajzoljunk, színezzünk, fessünk, varrjunk, horgoljunk, barkácsoljunk, kertészkedjünk. A kreatív energiák felszabadítása elvonhatja a figyelmünket a félelemről.
 • Ha mód van rá, hogy a szabadban is töltsünk legalább fél órát, tegyünk legalább egy rövid sétát (lakásunk körül), vagy mozogjunk, sportoljunk valamennyit, például kocogjunk!
 • Tudatosítsuk magunkban és másokban is, hogy a karantén szabályainak betartásával jót teszünk nemcsak önmagunknak, hanem másoknak is! Csökkentjük vele a fertőzés veszélyét, vigyázunk egymásra.
 • Ha a saját eszközeinkkel segíteni tudjuk ebben az időszakban azok életét, akik erősen veszélyeztetettek (idősek, betegek), az különleges közösségi tett. Már eddig is számos kiváló civil kezdeményezést látunk, ha úgy érezzük, kapcsolódjunk be, segítsük az időseket, a rászorulókat.                
 • Bármennyire is kilátástalannak tűnhet a helyzet, ne felejtsünk el örülni, meglátni a szépet és a jót a mindennapokban, és ne veszítsük el a humorérzékünket.
 • Írjunk naplót, akár hálanaplót is, ahova a mindennapi apró örömöket jegyezzük fel, hiszen mindig van, aminek örülni lehet.
 • Legyünk kreatívak, rengeteg időt kaptunk ajándékba, amikor magunkkal foglalkozhatunk. Tanuljunk minden nap valami újat, magunkról, barátainkról, párunkról, a világról. Kísérletezzünk a konyhában, próbáljunk ki új recepteket, vagy dobjuk fel a megszokottakat. Rendezzük át a lakást, vigyünk egy kis tavaszt a szobánkba. Nézzünk filmeket, olvassunk, írjunk, táncoljunk, sportoljunk.
 • Találjunk támaszt azokban a dolgokban, amiket ismerünk, örüljünk egy-egy hosszúra sikeredett reggelinek, egy ágy alatt megtalált írószernek, egy elveszettnek hitt fülbevalónak, egy jól sikerült habos kávénak, stb.
 • Ne mondjunk le szociális életünkről, értelmezzük újra szokásainkat, ha bulizni van kedvünk, kapcsoljunk át egy zenecsatornára és hívjuk fel barátainkat, hogy táncoljunk együtt, vacsorázzunk együtt videokonferencia segítségével, társasjátékozzunk az online térben, tartsunk családi megbeszéléseket telefonon keresztül, stb.