Így igényelhetnek védettségi igazolványt elektronikus ügyintézéssel az erdélyi magyarok

• Mit tegyünk

A külföldön beoltott magyar állampolgárok is igényelhetik a koronavírus elleni védettséget igazoló magyar védettségi igazolványt, amely Magyarország területén nem csak a karantén alól ad felmentést, ha sok más tevékenységre – étterem- vagy szálloda-látogatásra, meccsen vagy színházi előadáson való részvételre – jogosít fel.

Magyarország az Európai Unió államaiban – így a Romániban –, továbbá a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet valamely tagállamában, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete valamely tagállamában, az Oroszországban, Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben, a Bahreini Királyságban, továbbá a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa tagállamaiban (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán) beadott védőoltásokat elismeri.

Esetünkben a Romániában élő magyar (kettős) állampolgárok, akiknek megvan mindkét védőoltásuk (a Jenssen-vakcinából egy) kérvényezhetik a védettségi igazolványt, személyesen valamelyik kormányablaknál (ez esetben felmentést kapnak beutazáskor a karantén alól), vagy elektronikus ügyintézéssel, online, és ez esetben a magyar hatóság postázza a kártyát a kérelmező címére.

Az alábbiakban az elektronikus ügyintézés főbb lépéseit mutatjuk be.

Először is szükség van ügyfélkapus regisztrációra – az regisztrálhat az Ügyfélkapun, aki a magyar biometrikus („okos”) személyazonossági igazolvány mellé megkapta a „Személyazonosító igazolvány kód kártya” nevű, műanyag kártyát (a 2016. január elseje után kiállított személyik mellé jár). A böngésző keresőjébe a következő címet kell beírni: ugyfelkapu.gov.hu

Válassza ki az E-személyi gombot, majd…

… írja be az okmányazonosító (a magyar személyi igazolvány) számát, utána pedig a „Személyazonosító igazolvány kód kártyán” látható regisztrációs kódot.

Ha a fenti üzenet jelenik meg, akkor sikeresen regisztrált. Hamarosan e-mailben kap egy aktiváló kódot és linket, amelyre kattintva megadhatja a felhasználónevet és az Ügyfélkapu-jelszót. Ha már be tud lépni az Ügyfélkapu-fiókjába, akkor az alábbiak szerint indíthatja az elektronikus ügyintézést:

A jobb felső sarokban általunk bekeretezett „Védettségi igazolás ügyintézés” gombra kattintson, majd:

… válassza ki a második sort („Védettségi igazolvány iránti kérelem – Külföldön beoltott magyar állampolgár számára”).

Nyomja meg az „Ügyintézés indítása” gombot, majd: töltse ki a kötelező mezőket sorban, postai cím, elérhetőség stb. a csatolmány gomb megnyomásával csatolja a romániai oltási igazolását (letölthető a https://adulti.renv.ro/users/login címről) válassza ki az önnek megfelelő kormányablakot küldje be a kitöltött űrlapot a csatolt oltási igazolással együtt megjelenik az elküldött levelek között az igazolás iránti kérelme, az alábbik szerint:

A magyar hatóságok a kormányrendelet értelmében 15 napon belül kiállítják és a megadott címre postázzák a védettségi igazolványt.

 

Forrás: www.maszol.ro