Iskolakezdés: közzétették a településenkénti fertőzésszámokat

• Hírek

Közzétették hétfőn az egészségügyi minisztérium honlapján az iskolakezdési forgatókönyv megállapításához szükséges, megyék szerinti járványhelyzetet, amely tartalmazza az elmúlt 14 napban jegyzett COVID-19-esetek számát, megyei lebontásban.

A tárca szerint a piros forgatókönyv zónájába 43 település került, 410 település a sárga forgatókönyvet követheti, 2728 pedig a zöld szerint kezdheti a tanévet.

A megyei közegészségügyi igazgatóságoknak közölniük kell ezt a helyzetet a tanfelügyelőségekkel, az egyetemi szenátusokkal és a megyei vészhelyzeti bizottságokkal, az iskoláknak pedig mindezt, illetve a rendelkezésükre álló infrastruktúrát és lehetőségeket figyelembe véve szeptember 10-éig a tanfelügyelőség elé kell terjeszteniük a javaslatot, hogy a három közül melyik forgatókönyv szerint kezdenék el az új tanévet – tájékoztat közleményében a tárca.

A megyei vészhelyzeti bizottságok fogják kiadni az iskolakezdési forgatókönyvről szóló határozatot minden egyes tanintézmény számára. A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét veszik figyelembe.

Az első forgatókönyv (0-1 eset) szerint a tanítás az óvodákban és iskolákban a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztályteremben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával.

A második forgatókönyv (1-3 eset) szerint az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, felváltva vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon.

A harmadik forgatókönyv (3-50 eset) értelmében minden egyes óvodás és diák on-line tanításon vesz részt.

A közzétett településenkénti fertőzésszámok elérhetők ITT.

Forrás: agerpres.ro