Kedden lép életbe a törvény: fizetett szabadnapot kérvényezhetnek a szülők, hogy otthon maradjanak gyermekeikkel

• Hírek

Romániában a koronavírus-járvány miatt azok a szülők, akiknek 12 évesnél kisebb gyermekük van, kérvényezhetik a munkaadóiknál, hogy otthon maradhassanak az iskola-, óvodabezárások idejére.  Ezekre a szabadnapokra fizetésük 75 százalékát kapják. A törvény március 17-től lép életbe.

Figyelem: csupán az egyik szülő kérheti a szabadnapot. Az alábbi feltételeknek kell eleget tenniük a kérvényezőknek:

  • oktatási intézménybe beíratott 12 évnél kisebb gyermeke, vagy 18 évnél kisebb fogyatékkal élő gyermeke van,
  • olyan állást tölt be, amely nem végezhető otthonról, távmunkában.

Fontos! A törvény a köz- és magánszférában dolgozókra egyaránt érvényes. Viszont ha a szülők olyan munkahelyeken dolgoznak, ahol minden percben szükség van rájuk – egészségügy, energiaellátás, közszállítás, köztisztaság, vasúti szállítás, telekommunikáció, szociális asszisztencia, közrádió, köztévé –, csak a munkaadójuk jóváhagyásával kérvényezhetik a szabadnapokat.

Mit kell tenni?

  • A szabadnapot kérvényezni kell a munkaadótól.
  • A kérvényhez mellékelni kell a másik szülő felelősségvállalási nyilatkozatát arról, hogy nem igényelt ő is szabadnapokat a törvény alapján.

Mennyi fizetést kapnak a szülők a szabadság alatt?

A szülő ezekre a napokra a fizetésének a 75 százalékára jogosult. Ez az összeg azonban nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát.

Hogyan érinti ez az intézkedés a munkáltatókat?

Ezeket a fizetett szabadnapokat a munkaadó nem vonhatja le a törvény szerint járó éves fizetett szabadság időtartamából. Az így folyósított összegeket visszakapják a munkaadók az államtól, a pénzügyi év lejártáig.

Hány szabadnapot kaphat a szülő?

Ezt a kormánynak kell meghatároznia. Döntést egyelőre nem hoztak, minden bizonnyal az elkövetkező napokban sor kerül erre is.