Kelemen Hunor: nehéz hetek előtt állunk, de tudom, hogy erősek vagyunk!

• Hírek

Tisztelt Honfitársaim!

Ahogyan a koronavírus terjedése gyorsul, úgy kell a védekezésben is szigorúbb, határozottabb intézkedéseket bevezetni. A vírust megállítani nem tudjuk, lassítani azonban igen. Most ez a legfontosabb, mert így kevesebb beteg lesz, és el lehet kerülni az egészségügy összeomlását, vagyis azt a helyzetet, amikor már nincs elegendő kórházi ágy, elegendő orvos és elegendő felszerelés a betegek ellátására.

Ezért ami eddig ajánlás volt, holnaptól kötelező lesz: bevezetik a kijárási tilalmat. A lakást csak a legszükségesebb esetben szabad elhagyni, a 65 év felettiekre pedig külön szigorítások vonatkoznak majd.

Példátlan intézkedések ezek békeidőben, de példa nélküli a helyzet is, amibe a világ más országaihoz hasonlóan Románia is került. A járvány terjedését csak mi, emberek tudjuk lassítani azzal, hogy a lehető legkevesebb esélyt adunk a fertőzésnek.

Egy ismerősöm azt kérdezte tőlem, hogy de mi lesz a szabadságjogainkkal? A kijárási tilalom ezeknek a korlátozását is jelenti. A válaszom brutális volt, itt is megismétlem. Semmilyen politikai megfontolás nem lenne elég erős, hogy a kijárási tilalmat elfogadjuk. De ez nem politikai kérdés. Ez egészségügyi, közegészségügyi kérdés. Ahhoz, hogy szabadságunkat ne a kórházi ágy és ne a lélegeztető gép korlátozza, el kell fogadnunk a szakemberek és a hatóságok döntését: otthon kell maradunk azért, hogy mielőbb ismét szabadon találkozhassunk családunkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel.

Nehéz hetek előtt állunk, sokkal nehezebb lesz az, ami ez után következik, és a vége még nem látható. Ebben a helyzetben nincs könnyű és nincs gyors megoldás. De tudom, hogy erősek vagyunk. Meg fogunk birkózni a koronavírussal is.

Ehhez azonban az kell, hogy vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra. Tartsuk be az előírásokat, és gondoskodjunk azokról az idősekről, akik most nem gondoskodhatnak magukról. Önkormányzataink és a Szövetség munkatársai minden tőlük telhető segítséget megadnak ebben.

Lesznek fertőzöttek a közvetlen környezetünkben is, sajnos. Lehetünk mi is fertőzöttek. Ez elkerülhetetlennek tűnik. Tudnunk kell, hogy ez senkinek sem a hibája. Viseltessünk türelemmel mindenki iránt, ne haragudjunk egymásra!

Segítenünk kell egymáson, ahogyan eddig is tettük. Félretéve a vitákat és a sérelmeket, a család, a közösség érdekeire figyelve.

Maradjon ez így. Ez most a legfontosabb!