Kelemen Hunor szövetségi elnök beszéde a parlament együttes ülésén

• Hírek

Uniunea Democrată Maghiară din România va vota pentru aplicarea decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență.

România se confruntă cu o situație epidemiologică gravă, probabil cea mai gravă din ultimii o sută de ani. Este adevărat, nici România, nici celelalte state nu au fost și nu sunt pregătite pentru această situație nouă. Toată lumea improvizează mult și caută soluții cât de cât eficiente. De aceea, atât din punct de vedere epidemiologic, cât și din punct de vedere politic, social și economic suntem într-o situație nemaiîntâlnită de la prăbușirea comunismului. O provocare uriașă, care ne va schimba viața, perspectivele și raporturile noastre. Poate chiar multe din dezideratele noastre.

Limitarea anumitor drepturi fundamentale va fi un test greu pentru noi toți. Va fi o încercare pentru toate autoritățile statului – centrale și locale – dar  și pentru presă, pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, pentru întreaga societate. Va fi și un test de maturitate, de responsabilitate, un test în care dorința noastră de libertate se va confrunta cu necesitatea responsabilității. Va fi și un test de încredere, care ne va arăta limitele noastre ca societate funcțională. Va fi cel mai important test al democrației noastre, poate mai important decât multe alte momente dificile din ultimii treizeci de ani.

În această perioadă cele mai important obiectiv rămâne salvarea oamenilor, sănătatea lor și menținerea în funcțiune a unui sistem sanitar subfinanțat. Dacă pentru a da răspunsurile adecvate este nevoie de folosirea anumitor măsuri coercitive, atunci instituțiile statului trebuie să fie capabile să acționeze convingător si rapid. Simțul realității, proporționalitatea folosirii acestor măsuri vor fi esențiale. Avem obligația să înțelegem și să susținem aceste decizii, ca să reușim să limităm pierderile de vieți și reducerea răspândirii epidemiei de  Coronavirus.

Desigur, trebuie să fim conștienți că aceste măsuri sunt temporare și, într-o oarecare măsură, depinde și de noi cât va dura această stare excepțională.

După sănătate și măsurile luate pentru salvarea de vieți umane, guvernul are obligația de a lua decizii rapide pentru salvarea economiei și pentru a estompa efectele crizei pe piața muncii. De aceea,  domnule prim-ministru, trebuie să găsiți soluții pentru IMM-uri, dar și pentru a ajuta companiile mari de care depind alte sute și sute firme mici. Primele decizii anunțate sunt încurajatoare, dar nu sunt suficiente. Gradualitatea este esențială, la fel cum rămâne extrem de importantă atenția sporită și sprijinul acordat agriculturii în acest an, precum și sprijinirea lanțului de distribuție, ca să evităm sincope majore în aprovizionarea populației. În astfel de momente trebuie foarte mult curaj, multă  seriozitate și acțiune rapidă.

Specialiștii Uniunii noastre au pregătit propuneri pentru măsuri concrete și urgente în domeniul economic, mai ales în sectorul IMM-urilor, dar și în domeniul sănătății, măsuri care vin în sprijinul pacienților și bolnavilor cronici prin simplificarea procedurilor în funcționarea sistemului medical. Vom transmite aceste observații guvernului, în vederea analizării si implementării acestora.

Ca să înțelegem foarte bine gravitatea situației dincolo de aspectele sanitare, care, în acest moment, fără doar și poate, sunt și rămân primordiale, trebuie să ne reamintim că, acea criză economică din 2009 a lovit în primul rând țările dezvoltate, economia globală a avut o scădere de doar 0,1 la sută cu toate consecințele ulterioare care au depășit cu mult zona economică. Am văzut o scădere uriașă de încredere în instituții democratice, în valori consacrate decenii întregi. Astăzi toate previziunile arată o scădere  a economiei globale mult peste cea din 2009. Este un avertisment, este o realitate care necesită  foarte multă chibzuință și responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi, ca să nu ne trezim în situații vecine cu anarhia.

De acea noi credem că următoare perioadă va fi și un test al solidarității umane, care ne va demonstra capacitatea noastră comună de a intra într-o nouă etapă, despre care știm foarte puțin, dar care va depinde de noi înșine.