Ki segít az időseknek a kijárási tilalom idején? – összegyűjtöttük a megyei ingyenes bevásárló-szolgálatokat

• Mit tegyünk

Romániában szerdától kijárási tilalom van. A koronavírus-járvány legveszélyeztetettebbjei a 60 év felettiek, ezért fontos, hogy ők tényleg maradjanak otthon. Jó, de mi lesz a bevásárlással és a gyógyszerbeszerzéssel – halljuk sokszor a kifogásokat. Most erre is van megoldás! Összegyűjtöttük a már működő ingyenes segítőszolgálatokat. Bátorítsuk szüleinket, nagyszüleinket, dédszüleinket, idős szomszédjainkat, rokonainkat, hogy fogadják el a polgármesteri hivatalok, civil szervezetek, jóakarók segítségét, és maradjanak otthon!

Figyelem! Nagyon fontos, hogy csak megbízható forrásból fogadjunk el segítséget! Erre adunk példákat:

Segítsenek, hogy cikkünk frissülhessen, küldjenek el további hasonló jellegű, ingyenes kezdeményezéseket!

Szatmár megye

Az egyedülálló és rászoruló idős személyek naponta 8 és 18 óra között hívhatják a 0748 109 853-as telefonszámot, és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szociális igazgatósága, a Vöröskereszt, a Caritas, a Hans Lindner Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat és a Szűz Mária Oltalma Egyesület munkatársai egy hétre elegendő alapvető élelmiszereket, receptek alapján kiváltható és elemi gyógyszereket visznek nekik. Részletekért kattintson ide: https://bit.ly/3dnm5n9.

Nagykárolyban a 0726 244 476-os telefonszámot hívhatják a 65 évnél idősebbek, akiket a polgármesteri hivatal munkatársai és több önkéntes lát el majd el élelmiszerrel és gyógyszerrel. A Nagykárolyi Szociális Osztály munkatársai ezeket a bevásárlásokat az igényléseknek megfelelően fogják végezni, hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között. Továbbá gyógyszereket minden nap visznek, akár a munkaidőn túl, de mindenképpen 22 óra előtt. Tudjon meg többet itt: https://bit.ly/39kYf88.

Bihar megye

Nagyváradon a jótékonysági és civil szervezetek összefogása eredményeképpen létrejött Együtt vagyunk! kezdeményezés célja, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben segíteni tudjanak az arra rászoruló lakosoknak. A http://egyuttvagyunk.ro/ oldalon önkéntesek és segítségre szorultak is jelentkezhetnek.

A nagyváradi polgármesteri hivatal szociális igazgatósága segítséget nyújt a 65 év feletti időseknek és a fogyatékkal élőknek, amennyiben nincs hozzátartozójuk. Kérik, hogy aki tud rászoruló emberről, az a 0800 410 430-es zöld számon értesítse erről az igazgatóságot. Az adatbázisában szereplő idős embereknek bevásárolnak, segítenek a gyógyszerbeszerzésben.

Egy nagyváradi lány bukaresti műszaki egyetemisták példájából merítve, barátaival meghirdette, hogy 50 évnél idősebb személyeknek segítenek élelmet és gyógyszert beszerezni. Az igényeket a 0772 130 628-as és 0744 841 450-es telefonszámokon lehet jelezni. Tudjon meg többet itt: https://bit.ly/2WFlFT4

Székelyhídon is kérhetnek segítséget az önkormányzat munkatársaitóla 65 év felettiek, a 0259 352 194 vagy 0359 420 480 telefonszámokon. Tudjon meg többet itt: https://bit.ly/2UuTofj.

Nagyszalontán is bevásárlást kérhetnek az idősek mindennap 11 óráig a polgármesteri hivatal telefonszámain: 0755 328 388, 0359 409 730, 0359 409 731. Ennek alapján a hivatal emberei 13.00 óráig mindenkit felkeresnek, 16.00 óráig bevásárolnak és házhoz viszik a rendelést. Olvasson többet erről itt: https://bit.ly/2QHgle2.

Arad megye

A már nyilvántartásban szereplő idős, rászoruló személyeket keresik fel, de várják a bejelentéseket, ha esetleg más személy is van, aki segítségre szorul Aradon és megyeszerte is. A tevékenységet az Arad Megyei Szociálisügyi és Gyermekvédelmi Igazgatóság és a polgármesteri hivatalnak alárendelt Szociálisügyi Igazgatóság szervezte meg, csatlakozott a Vöröskereszt aradi szervezete, a Cetatea Voluntarilor és az Euromediu egyesület is. Az igényeket és a segítségre szoruló embereket naponta 8 és 20 között lehet jelenteni Aradon a 0787 806 562-es telefonszámon, a megye más településén élők a 0257 983-as sürgősségi számot hívhatják. Aki pedig pszichológussal konzultálna, az a 0257 983-as számon, naponta 8 és 16 óra között megteheti ezt.

Máramaros megye

Máramarosszigeten lehetőség az időseknek a ”Vă ajutăm din Sighet!” akció, amely keretében önkénteseket toboroznak, idős személyeknek segítenek, a Szmisz Egyesület szervezésében. Jelentkezni a Facebook-csoportjukon lehet itt: https://cutt.ly/ltbPYFb vagy a 0747 706 673, 0764 900 800-as telefonszámokon.

Nagybányán a polgármesteri hivatal is segíti az időseket, akik a 0730 887 744 telefonszámon jelentkezhetnek, ha a bevásárlással, számlafizetéssel, gyógyszerbeszerzéssel akadt gondjuk. Erről többet itt lehet megtudni: https://bit.ly/2vPlAkS.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) arra buzdítja a fiatalokat, hogy jelentkezzenek önkéntesnek, menjenek el az öregek helyett bevásárolni. A MIÉRT Pánik helyett segítség nevű országos kezdeményezést (https://cutt.ly/xtvMpjL) Máramarosban a Nagybánya Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács (NTIET) vállalta fel, a program koordinátora Oravecz Csongor (telefonszám: 0731 852 190).

Szilágy megye

Zilahon is bevásárolnak az egyedülálló időseknek. A polgármesteri hivatal szociális osztálya a Vöröskereszttel karöltve hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között várja a rászorulók telefonhívását a 0756 733 966-os számon

A MIÉRT országos segítő kezdeményezését a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács karolta fel, az idősek vagy azok, akik tudnak rászorulóról, itt jelentkezhetnek: https://bit.ly/2UhuQHP. A helyi programot Nagy Zsanett koordinálja.

Beszterce-Naszód megye

A megyében a Pánik helyett segítség nevű MIÉRT-kezdeményezést a Besztercei MADISZ működteti, Zoltán Sipos Timea vezetésével (0752 200 662). Itt lehet erről még többet megtudni: http://tiny.cc/zdgulz.

Kolozs megye

 A szomszédok.ro-n vagy a 0740 010 678, 0740 013 732, 0755 016 091 telefonszámokon a kolozsvári magyar idősek jelezhetik igényüket, ha segítséget szeretnének  bevásárlásban, számlafizetésben, recept- és gyógyszerkiváltásban. Ugyanitt jelentkezhetnek azok is, akik önkéntesként szeretnének beszállni a projektbe. Az akciót az RMDSZ Kolozs megyei szervezete és a Diversity Advertising működteti. A szomszédok.ro itt érhető el: https://bit.ly/3birIB6.

A kolozsvári polgármesteri hivatal segélyhívó számot (0372 280 499) indított a 65 éven felülieknek. Hétköznaponként 8 és 20 óra között, hétvégén 9 és 15 óra között 10 híváskezelő várja az egyedül élő, beteg, vagy bármilyen más módon segítségre szoruló személy vagy annak szomszédja, ismerőse hívását. Tudjon meg többet itt: https://cutt.ly/WtbAuxq.

Kolozsváron ugyanakkor a Beard Brothers egyesület is hirdetett a 60 év fölöttiek számára segítségnyújtási programot. Arra kérik az időseket, írják össze azokat az élelmiszereket és kiegészítőket, amelyekre feltétlenül szükségük van, és a lista összeállítását követően tárcsázzák a 0744969748-as telefonszámot. A szállítást a telefonhívás másnapján végzik el. Itt nézhet ennek utána: https://cutt.ly/ytvBdwC.

A Solidaris Egyesület telefonos szeretetszolgálata első sorban idős személyeknek szól, bevásárlás esetén is lehet őket keresni Kolozsváron a 0264 565 656, Marosvásárhelyen pedig a 0265 555 555-ös telefonszámokon. Itt érheti el őket: https://cutt.ly/QtvNtXq.

A széki idős lakosok sem maradnak segítség nélkül, számukra az önkormányzat szervezett ellátó-hálózatot. Hívható telefonszámokért ide kell kattintani: https://bit.ly/3aiSfyh.

Maros megye

A Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármesterjelöltje és csapata elindított egy kezdeményezést, amelyhez csatlakozott az RMDSZ Maros megyei szervezete és Nőszervezete, valamint a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) is, így közös erővel segítik az idős személyeket.
A segítséget kérő személyek vagy távol élő aggódó családtagjaik, a sooszoltan.ro oldalon regisztrálhatnak, itt: https://sooszoltan.ro/segitseget-kerek/. Lehetőség van telefonos bejelentkezésre is, hétköznapokon 9 és 16 óra között a 0721297 417 telefonszámon várják a hívásokat. Marosvásárhelyen a CovidAid Marosvásárhely csoport önkéntesei segítenek bevásárolni és gyógyszereket beszerezni, szakorvosokkal is összekötik azokat, akik orvosi tanácsra szorulnak sürgősen. A csoportot ezen a telefonszámon is el lehet érni: 0265-311727 naponta 10.00 és 18.00 óra között. Olvasson róluk többet itt: https://bit.ly/2UBwy5V.

A Samaritánus Mentőszolgálat a gyógyszerek beszerzésében segít, ők a családorvossal lebonyolítják a beteg helyett a recept kiírását és házhoz szállítják az idős egyedülálló és a beteg személyeknek a gyógyszert. A 0365 400 800-as telefonszámon lehet őket éjjel-nappal hívni.

Néhány marosvásárhelyi taxis meghirdette, hogy bevásárolnak az időseknek, itt hívhatja őket https://cutt.ly/ZtvNIWE.

Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatala is bekapcsolódik az országos segítségnyújtásba. Az idősek hívását a 0745 778 532-es telefonszámra várják, naponta 8 és 16 óra között. Itt lehet a kezdeményezésről olvasni: https://bit.ly/2Udzd6L.

Hargita megye

Csíkszeredában a polgármesteri hivatal kívánja segíteni a bevásárlásban azokat a 65 évnél idősebb lakosokat, akiknek nincs segítségük. Jelentkezni a 0735 209 455-ös telefonszámon vagy a social@szereda.ro e-mail címen lehet a teljes név, pontos lakcím (ahol a városháza munkatársai felkereshetik) és személyi szám (CNP) megadásával.

A városbanaz Ólommadár is meghirdette a Facebookon, hogy azok, akiknek szülei és nagyszülei segítségre szorulnak, itt jelentkezhetnek üzenetet küldve: https://cutt.ly/wtbADde.

Önkéntes Szereda 2020 névvel egy lelkes önkéntes csapat alakult az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezetének, a Csík Területi Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) tagjaiból, a CARITAS néhány munkatársából. A COVID 19 járvány megállításában elsőrendű eszköz a külföldről hazaérkezett személyek fegyelmezett és önként vállalt házi karanténja.
Elsősorban azokon a házi elkülönítésben levőkön segítenének, akiknek családtagjaik, barátaik, nem tudják lebonyolítani a mindennapi szükségleteikhez a bevásárlást.
Önkéntes fiatalok személyes rendelés alapján házhoz szállítják az igényelt javakat. Tudjon meg többet erről itt: https://bit.ly/33JX01k

Székelyudvarhelyen civil kezdeményezés indult az idősek és rászorulók segítésére. Az önkéntesek elvégzik helyettük a bevásárlást, kiváltják gyógyszereiket, segítenek a szállításukban, esetleg kutyát sétáltatnak, besegítenek a főzésben. A csapat folyamatosan bővül, itt lehet jelentkezni segítőnek, és ide várják a rászorulók regisztrálását is: https://bit.ly/33IqQDb. Udvarhelyszéken a MIÉRT tagszervezete, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) is foglalkozik az idősek megsegítésével. A programot Imre Gábor (0745 944 998) koordinálja.

Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala és a Szociális Igazgatóság a Caritas – otthoni beteggondozókkal, valamint a Vöröskereszttel karöltve segíti azokat a 65 év feletti lakosokat, akiknek gondot jelent a gyógyszer és az alapélelmiszer beszerzése. A segítségnyújtást igénylők a 0730 710 950-es telefonszámon jelentkezhetnek. Itt olvasson többen a témában: https://bit.ly/2Jb3FYL. Gyergyó területén a MIÉRT időseket segítő kezdeményezését a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (https://bit.ly/2y6TYsf) vállalta fel, Erős Levente a koordinátor (0740 607 529). Önkéntesek és segítségre szorulók jelentkezését is várják.

Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat a civil szervezetekkel összefogva, az idős, egyedülálló, rászoruló személyek segítésére sietett. Az akciót a Vöröskereszt helyi szervezete koordinálja és részt vesz benne a Máltai Szeretetszolgálat, a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Caritas és a Gondviselés Segélyszervezet önkéntesei. Élelmiszer és tisztálkodási csomagokat szállítanak házhoz az idős, rászoruló személyeknek, másrészt a 70 év fölötti sepsiszentgyörgyiek számára vállalják, hogy a patikákban kiváltják a szükséges gyógyszereket és házhoz szállítják azokat. Naponta 9-15 óra között a 0783 017 987-es telefonszámon lehet jelentkezni. Tudjon meg erről többet itt: https://bit.ly/3bfz0pk.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) a  Magyar Ifjúsági Értekezlet  (MIÉRT) kezdeményezésére megyei önkéntes szolgálatot indított, partnerségben Kovászna Megye Tanácsával és a Salvatore Egyesülettel. A civil önkéntesekből álló csapat a megye négy városában – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót -tevékenykedik annak érdekében, hogy azoknak a 65 év feletti idős személyeknek, akik nem hagyhatják el otthonukat, élelmet- és gyógyszert vásároljanak.
 A megyei önkéntes szolgálat hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között fogadja a hívásokat a 0742-125157- es telefonszámon. Tudjon meg többet a kezdeményezésről itt: http://tiny.cc/vufulz.

Brassó megye

Az RMDSZ Brassó Megyei Szervezeténél jelentkezhetnek itt üzenetben: https://cutt.ly/XtbAN2H vagy a 8 és 16 óra között hívható 0268 472 101, 0721 297 631 telefonszámokon azok az idős személyek, akiknek nincs a közelben hozzátartozójuk, akiknek fiatalabb családtagjai máshol élnek, így nincs lehetőségük megoldani a vásárlást.