Kiegészítették a Hollandiába való beutazás feltételeit

• Járványhírek

Szombattól negatív gyorstesztet kell bemutatniuk koronavírusra mindazoknak, akik a kockázati zónából – többek közt Romániából – érkeznek Hollandiába légi vagy vízi úton. A gyorstesztet az indulás előtt maximum négy órával kell elvégezni – közölte a román külügyminisztérium.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint az indulás előtt legtöbb négy órával készült negatív antigén vagy LAMP (hurok-közvetített izotermikus amplifikáció) gyorstesztet kell felmutatniuk mindazoknak, akik a kockázati zónából – többek közt Romániából – utaznak légi vagy vízi úton Hollandiába. Az intézkedés az átutazókra is érvényes.
Ez az új intézkedés kiegészíti a korábbit, amely értelmében azoknak a 13 évesnél idősebb személyeknek, akik légi, vasúti, tengeri vagy közúti úton kívánnak Hollandiába utazni, negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, amely nem lehet régebbi 72 órásnál.
Mindezek mellett minden Hollandiába légi úton utazó, 13 éven felüli személynek kötelezően ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot. Az EU tagállamain kívüli országokból érkező személyeknek egy további nyilatkozatot is ki kell tölteniük saját felelősségükre.
A személyszállítási szolgáltatásokat üzemeltetőknek kötelességük ellenőrizni, hogy a légi vagy tengeri úton érkező utasok fel tudják-e mutatni a két koronavírus-tesztet. Ezek hiányában az utas nem léphet a jármű fedélzetére.
A piros és narancssárga zónákból érkező embereknek azt ajánlják a holland hatóságok, hogy az országba érkezésüket követően 10 napig maradjanak elkülönülésben. Románia a narancssárga zónába tartozik.

Forrás: agerpres.ro