Kijárási tilalom van szerdától Romániában − Milyen igazolásokra van szükség? (letölthető formanyomtatványokkal)

• Mit tegyünk

Szerdán 12 órától kijárási tilalom lépett érvénybe Romániában. Ez azt jelenti, hogy lakásunkat csak akkor hagyhatjuk el, ha munkába (ide értendő a mezőgazdasági tevékenység is), gyógyszertárba, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra kell menni, véradásra, vagy önkéntes munka elvégzésére,  élelmet kell vásárolnunk magunknak, gyermek vagy idős ápolását kell elvégeznünk, vagy háziállat sétáltatása miatt a lakhely közelében. A rövid séta és a sportolás is megengedett, a lakhely közelében, kivéve a csapatsportok. A mezőgazdasági termelők is kimehetnek a termékeik értékesítése érdekében.

A 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakhelyüket, a fentebb említett célokból, kivéve, ha munkavégzés (pl. idősebb tanárok, üzletemberek esetében) vagy mezőgazdasági munka elvégzése céljából akarják elhagyni az otthonukat. 

FONTOS TUDNI! 

A lakásunkat nem hagyhatjuk el munkahelyi vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és személyi igazolvány nélkül!

 • Amennyiben valakinek személyes okból kifolyólag kell elhagynia lakását, a hatóságok kérésére köteles a kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot felmutatnia. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érthető el. Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű nyilatkozatot kell felmutatni –  kinyomtatva, telefonon vagy tableten (aláírással ellátva), vagy kézzel írott formában – a személyi igazolvánnyal együtt. A magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás a felelősségvállalási nyilatkozat kitöltéséhez. NE EZT NYOMTASSUK KI!
 • Amennyiben valakinek munkahelyre kell mennie, a hatóságok kérésére köteles munkahelyi igazolványt vagy munkahelyi igazolást felmutatnia. A munkahelyi igazolás és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érhető el. Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű igazolást kell felmutatni a személyi igazolvánnyal együtt, vagy telefonon, tableten az elektronikus verziót, azonban minden változaton kötelező aláírás legyen. A dokumentumot nem kötelező a cég pecsétjével ellátni. A magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás az igazolás kitöltéséhez.
 • A szabadfoglalkozásúaknak és egyéni vállalkozóknak (PFA) egy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell felmutatniuk (ebben szerepelnie kell a névnek, születési évnek, a lakhelyelhagyás céljának, a dátumnak és az aláírásnak). A saját felelősségre tett nyilatkozatot elektronikus formában is fel lehet mutatni a hatóságoknak, azonban aláírás kell legyen rajta.


MUNKAHELYI IGAZOLÁS ÉS A MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (letöltés)

EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT ÉS A MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (letöltés)

A letölthető PDF dokumentumok számítógépen is kitölthetőek!


Az igazoltatást a rendőrök, csendőrök, helyi rendőrség tagjai végzik. A hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.

ÚTMUTATÓ AZ EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLATÁHOZ

1. Az első bekezdésnél: írjuk be teljes nevünket (nume, prenume) és a születési dátumunkat (nap, hónap, év).

2. A második bekezdésnél (Locuind în fapt) a tényleges lakcímünket kell beírni, ahol a kijárási tilalom alatt tartózkodunk. FONTOS! Azt a címet írjuk be, ahol ténylegesen lakunk vagy ahol a kijárási tilalom alatt tartózkodunk, akkor is, ha nem ez a cím szerepel a személyi igazolványban! 

3. A harmadik bekezdésben arról nyilatkozunk, hogy valós adatokat adunk meg. Ide azt kell beírni, hogy hova megyünk. Például: ha munka miatt megyünk ki a lakásból, akkor beírjuk a munkahelyünk címét (város, utca, szám, emelet, lakrész, megye).

4. A négyzetek közül válasszuk ki, hogy milyen okból hagyjuk el a lakást, és tegyünk egy X-et vagy egy pipát!

5. A dokumentumot aláírással és dátummal kell ellátni. Ezt a hatóságoknak be lehet mutatni:

 • kinyomtatva
 • telefonon vagy tableten, de erre is kell dátum és aláírás
 • kézzel írva

6. Kézzel írott nyilatkozat esetében nem kell a teljes űrlpaot lemásolnunk, csak az alábbiakiat kell leírni:

 • családnév és keresztnév
 • születés dátuma
 • tényleges lakhely címe
 • a lakhely elhagyásának az oka (a hivatalos nyilatkozatban felsorolt okok egyikét kell feltüntetni)
 • dátum és aláírás

7. A nyilatkozatot a lakás elhagyása előtt ki kell tölteni. Ha a rendőr megállít, akkor ez már nálunk kell legyen. Nem lehet a hatóság előtt kitölteni a papírt!

8. Minden alkalommal, amikor kimegyünk a házból, legyen nálunk érvényes személyi igazolvány!

ÚTMUTATÓ MUNKAVÉGZÉSI KIJÁRÁSI IGAZOLÁS KITÖLTÉSÉHEZ ÉS HASZNÁLATÁHOZ

1.Az igazolás első sorát a munkaadó jogi képviselője töltse ki adataival!

2. A második sorban a jogi képviselő beosztását kell beírni (elnök, igazgató, adminisztrátor, stb.)

3. A harmadik sorban a cég/intézmény/szervezet hivatalos nevét kell feltüntetni.

Itt a jogi képviselő arról is nyilatkozik, hogy a munkavállaló otthoni lakcíme és munkahely közötti közlekedése szükségszerű és elkerülhetetlen a munkavégzés céljából, illetve a munka nem szervezhető meg otthoni vagy távmunka által.

4. A második bekezdés annak a munkavállalónak, alkalmazottnak az adataira vonatkozik, aki munkavégzés céljából közlekedik:

 • családnév, keresztnév, születési dátum
 • személyi igazolvány szerinti lakcím
 • szakmai tevékenység területe
 • munkahely vagy a munkvégzés helye
 • kijárási útvonal; két címet kell megadnunk: azt, ahol a kijárási tilalom ideje alatt tartózkodunk (akkor is, ha ez nem a hivatalos lakcímünk) és a munkahely (vagy a munkavégézési hely) címét
 • közlekedési eszköz (ha autót használunk, tüntessük fel a gépjármű rendszámát)

5. Dátumozzuk és írjuk alá nyilatkozatot!

6. Az igazolást a hatóságoknak be lehet mutatni:

 • kinyomtatva
 • telefonon vagy tableten, de erre is kell dátum és aláírás
 • kézzel írva

7. Minden alkalommal, amikor kimegyünk a házból, legyen nálunk érvényes személyi igazolvány!

Tartsuk be az előírásokat! Csak sürgősségi esetekben hagyjuk el otthonunkat! A kihágásokat súlyosan büntetik.