Klaus Iohannis: a szükségállapot után is támogatjuk a kényszerszabadság költségeit

• Hírek

„Az elkövetkező időszakban arra törekszünk, hogy fokozatosan nyissuk meg az eddig bezárásra kényszerített kereskedelmi szektorokat. Az állampolgárok egészségének megvédése a legfőbb feladatunk, függetlenül attól, hogy szigorúbbak vagy lazábbak lesznek a társadalmi távolságtartási szabályok” – erről beszélt Klaus Iohannis államfő, miután tárgyalt a romániai üzleti ágazat képviselőivel.

Az elnök hozzátette: sajnos a veszély nem múlt el, és semmi jele annak, hogy a közeljövőben magától eltűnik a vírus, éppen ezért a szállodákat, vendéglőket fokozatosan nyitjuk meg, és a turizmust és a szolgáltatásokat is ugyanígy fokozatosan indítjuk el. Iohannis bejelentette, hogy május 14-e után is támogatni fogják a kényszerszabadsággal járó költségeket, de új intézkedéseket is bevezetnek a rugalmas munkával kapcsolatban, amely által újraindulhat a tevékenység az érintett ágazatokban. Cél a munkahelyek megtartása.

Az államfő úgy fogalmazott, hogy folytatni fogják a kis és közepes vállalkozásoknak nyújtott támogatási formákat, de a járvány miatt nehézségekbe ütköző nagy vállalatokat is szándékukban áll támogatni, hiszen az ő működésük nagyban hozzájárul a gazdaság újraindításához. Iohannis elmondta, hogy a kormány arról tárgyalt az Európai Bizottsággal, hogy a jelen pillanatban lehívható és vissza nem térítendő uniós támogatásokat irányítsák át a vállalkozások támogatását célzó programok, a nagy infrastrukturális beruházások felé.

Hozzátette: növelni kell a közberuházások mértékét az infrastruktúrában, az energetikai szektorban, a szállítási és az egészségügyi ágazatban egyaránt. Az államelnök hangsúlyozta, a szükségállapot után is folytatni kell az adminisztráció korszerűsítését és digitalizációját.

Forrás: hotnews.ro