Kolozsváron táblagépeket vásárolnak a rászoruló diákoknak és orvosi felszereléseket kap egy kórház

• Hírek

1,57 millió lejjel pótolta ki az iskolák eszközvásárlásra fenntartott költségvetését keddi ülésén a kolozsvári önkormányzat. Ebből a pénzből az oktatási intézmények táblagépeket vásárolhatnak a rászoruló diákjaiknak.

Kolozsváron 37 538 diák tanul 0-12 osztályban (a speciális oktatásban és a posztliceális képzésben résztvevőket nem tartalmazza ez a szám, ugyanis ez a két képzésforma nem tartozik az önkormányzathoz). Ebből 2098 diák nem rendelkezik otthon laptoppal, táblagéppel vagy számítógéppel, így nem férnek hozzá az online térbe átköltöztetett oktatáshoz. Ezt a problémát orvosolta mai döntésével az önkormányzat. A tanintézmények igénylései alapján szétosztott gépek közül 122 eszközt a belvárosi magyar iskolák kaptak, további 121 táblagépet osztottak ki a lakónegyedi vegyes tannyelvű intézmények tanulói számára. 

Az iskolák igény szerint internetkártyát is vásárolhatnak az eszközökbe. A táblagépeket az iskolák a szünidő alatt vásárolják meg, és az osztályfőnök vagy a tanító felel azért, hogy ezek eljussanak a diákokhoz. A diákoknak nem kell a szükségállapot lejártával visszaadniuk a táblagépeket, ezeket 8. vagy 12. osztály végéig használhatják.

A városi tanácsosi testület emellett 5,5 millió lejjel egészítette ki a Clujana Városi Kórház idei költségvetését. Ebből az összegből 4 millió lejt felszerelésekre (lélegeztetőgépre, életjelmonitorra, intenzív terápiás ágyakra, defibrilláló gépre, orvosi vizsgálatok készítésre alkalmas felszerelésre stb.) fordít az intézmény, a fennmaradó 1,5 millió lejből koronavírus elleni védőfelszerelést vásárol.