Kötelező a maszkviselés a szabadtéren Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön

• Hírek

Kötelezővé válik a védőmaszk viselése a nyílt köztereken legkevesebb 14 napig  október 20-ától Marosvásárhelyen és Maros megye több településén. A megyei vészhelyzeti bizottság döntése értelmében a orrot és arcot eltakaró maszk használta minden köztéren kötelező.

Az intézkedésről a RO-ALERT rendszeren értesítették a lakosságot.

Marosvásárhelyen ugyanakkor hétfőtől az oktatás kizárólag online zajlik a következő két hétben.

A megyei vészhelyzeti bizottság döntése értelmében ugyanakkor elrendelték az éttermek és kávézók bezárását az érintett hét településen, és nem működhetnek a mozik, színházak és játéktermek sem.

Csíkszeredában is újabb járványügyi intézkedéseket jelentettek be. Keddtől kötelező lesz a maszkviselés a közterületeken is, nem lehet gyülekezéssel járó rendezvényt szervezni, és újra korlátozzák az üzletekben az egy időben bent tartózkodó személyek számát.  Csíkszeredában az utóbbi két hétre kiszámított fertőzési ráta a 3,5 ezrelékhez közelít – jelentette be hétfőn Ráduly Róbert, Csíkszereda leköszönő polgármestere.

Felfüggesztik a közönség jelenlétével megtartott kulturális eseményeket. Ez a rendelkezés érinti a város minden intézményét, a Szakszervezetek Művelődési Házát, a Csíki Mozit és  a Csíki Játékszínt is – tette hozzá a leköszönő elöljáró. Ezen kívül keddtől tilos lesz Csíkszeredában bármilyen gyülekezéssel járó esemény, rendezvény megtartása. Nem lehet ünnepségeket, megemlékezéseket, tüntetéseket, gyűléseket szervezni. Az egyházi szertartások nem esnek a tiltás alá. Ugyanakkor újra bevezetik, hogy az üzletekben egyszerre meghatározott számú vásárló tartózkodhat  – sorolta Ráduly. Az engedélyezett vásárlói létszámot az üzletek saját hatáskörükben határozzák meg a hatályos törvénykezés alapján, és kifüggesztik az üzletek bejáratnál.

Ráduly Róbert elmondta: a maszkviselési kötelezettség, a rendezvények és a gyülekezés tilalma mindaddig érvényben marad, amíg az ezer lakosra számított fertőzési ráta 3 ezrelék alá nem csökken. Ugyanakkor a boltok, üzletek esetében 1,5 ezrelék alá kell kerülnie ennek a mutatónak ahhoz, hogy eltekintsenek a helyiségekben tartózkodó vásárlók számát korlátozó a szabálytól.

Sepsiszentgyörgyön is meghaladta a 3-as küszöböt az elmúlt 14 napban igazolt új koronavírusos esetek száma ezer lakosra vetítve, így a megyeszékhelyen hétfőtől a nyílt köztereken is kötelező a védőmaszk viselése. Ugyanakkor minden tanintézmény áttér az online oktatásra.

Forrás: maszol.ro