Közel 19 millió lejt fordít Kolozsvár járványügyi intézkedésekre

• Hírek

18,8 millió lejt szabadított fel Kolozsvár önkormányzata 2020-as költségvetéséből hétfői rendkívüli ülésén. Az összeget a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott 4-es számú katonai rendelet előírásainak gyakorlatba ültetésére fordítja.

  •  9,3 millió lejből a karanténban levő személyek ellátását finanszírozzák a hatóságok, ez az összeg az Egészségügyi Minisztériumtól érkezik a város kasszájába.
  • 7 millió lejt a közterületek, tömbházak takarítására, fertőtlenítésére irányoz elő az önkormányzat. Kolozsváron 2030 tömbház legalább 20 lakrésszel rendelkezik, további 3795 tömbház pedig legalább 6 lakrészes. Ezeknek a tömbházaknak a lépcsőházait, közös tereit fertőtlenítik a következő napokban, hetekben. Egy városszerte elvégzett fertőtlenítési akció körülbelül egymillió lejbe kerül és 8-10 nap alatt fejezhető be. A legnagyobb negyedekkel kezdődik az akció: a Monostor negyedben és a Mărăști negyedben végzik el elsőként a fertőtlenítést, majd a Györgyfalvi, Donát és Hajnal negyedek következnek, végül a többi kisebb negyed is sorra kerül. A fertőtlenítési akció előtti napon értesítik a lakótársulásokat, akik felügyelhetik a munkát. A fertőtlenítési akció kedden, március 31-én 9 órakor kezdődik. Az önkormányzat azt tanácsolja a lakóknak, hogy a fertőtlenítést követő két órában ne hagyják el lakásukat, ne menjenek ki a lépcsőházba. 
    A katonai rendelet értelmében a lakótársulások az önkormányzattól fertőtlenítőadagolót és fertőtlenítőszert kapnak, amelyeket a tömbház bejáratához kell felszerelniük. A költségvetés-kiegészítés 7 millió lejes tétele erre a költségre is kiterjed.
  •  500 ezer lejt a Clujana Városi Kórház kap meg, amelyet az egészségügyi személyzet szállodai elszállásolására fordíthat.
  • További 1 millió lejt kap a Clujana Városi Kórház a megfelelő védőfelszerelés beszerzésére.
  •  A Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) költségvetését is 1 millió lejjel egészítik ki a hátrányos helyzetű személyek és családok élelemmel és tisztálkodó szerekkel való ellátása érdekében. A segélynyújtásnak jogi alapot teremtő tanácshatározatot Oláh Emese alpolgármester dolgozta ki.

“Ebben a precedens nélküli, nehéz helyzetben felértékelődik a szolidaritás, és ez Kolozsváron most is megvalósul. Az önkormányzattal karöltve a civil társadalom aktívan kiveszi a részét a legnehezebb helyzetben levők megsegítéséből. A szomszédok.ro oldalt kezdeményezők az idős, segítség nélküli kolozsvári magyarok támogatását tűzték ki célul, a kezdeményezés pedig eredményesnek bizonyult. Köszönetet szeretnék mondani nekik, hiszen kezdeményezésük számos idős ember számára tette elviselhetőbbé az otthon tartózkodást ebben a periódusban. Arra kérek mindenkit, hogy amennyiben ismer olyan személyt, aki segítségre szorul, forduljon az önkormányzathoz, hívja a 0372280499-es telefonszámot, ahol a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság személyzete nyújt segítséget vagy vegye igénybe a www.szomszedok.ro szolgáltatásait” – mondta Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester.

Közlemény